Lajme

Zvicra po përballet me kritika për mungesën e ndihmës financiare për Ukrainën

Ish-kreu i Ndihmës Humanitare të Zvicrës e kritikon mbështetjen për Ukrainën si të pamjaftueshme. Në një krahasim ndërkombëtar, Zvicra performon nën mesataren kur bëhet fjalë për ndihmën financiare.

Toni Frisch mishëroi Zvicrën humanitare për dekada. Ai ishte kreu i ndihmës humanitare federale. Deri në vitin 2021, ai ishte gjithashtu Përfaqësues Special për Ukrainën në OSBE, Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë.

E kritikuar rishtazi: Kur bëhet fjalë për Ukrainën, Zvicra nuk po bën mjaftueshëm.

“Nëse nuk mund të furnizojmë municion dhe armë, duhet të bëjmë më shumë me traditën tonë humanitare”, ka thënë ai, transmeton albinfo.ch.

Kritika për Zvicrën nga Berlini

Të mërkurën, presidentes federale Viola Amherd iu desh të pranonte të paktën kritikat e fshehta në Berlin. Në prani të Amherd, kancelari gjerman Olaf Scholz theksoi mbështetjen e madhe të vendit të tij për Ukrainën. Ishte një goditje mjaft e qartë. Në prapaskenë, Gjermania dhe vendet e tjera evropiane kanë kritikuar prej kohësh se Zvicra duhet të përfshihet më shumë financiarisht.

Një krahasim i përditësuar rregullisht nga Instituti i Kielit për Ekonominë Botërore tregon se deri tani mbështetësit më të mëdhenj të Ukrainës janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, që pasohen nga institucionet e BE-së dhe Gjermania. Danimarka dhe Holanda, vende me përmasa të ngjashme me Zvicrën, pasojnë në vendin e 7-të dhe të 8-të.

Zvicra vijon në vendin e 18-të me 0.7 miliardë franga ndihmë deri më tani.

Politikani i huaj i SVP-së dhe anëtari i udhëheqjes së parties, Franz Grüter ende beson se kritikat ndaj Zvicrës janë të pajustifikuara. “Ne jemi një nga 10 vendet më të mira, nëse i lëmë jashtë armët,” shpjegon Grüter: “Ne kemi pranuar gjithashtu shumë refugjatë nga Ukraina dhe po shpenzojmë rreth dy miliardë për ta. Zvicra nuk ka asgjë për ta fajësuar”, ka thënë ai.

Paketa për Ukrainën dhe ushtrinë në rrezik rrëzimi

Presidentja Amherd dhe ministri i jashtëm Ignazio Cassis njoftuan në prill se do të mbështesin Ukrainën me pesë miliardë franga shtesë gjatë 12 viteve të ardhshme. Megjithatë, kjo shumë ende nuk është financuar.

Kjo është edhe arsyeja pse Komisioni i Politikave të Sigurisë i Këshillit të Shteteve përpiloi një paketë: 10.1 miliardë për ushtrinë zvicerane dhe pesë miliardë për rindërtimin e Ukrainës. Një koalicion i qendrës së majtë sugjeroi që kjo shumë duhet të financohet duke anashkaluar frenimin e borxhit. Megjithatë, paketa kërcënon të shembet në parlament në sesionin e ardhshëm të verës. Shumë qytetarë dhe Këshilli Federal janë rreptësisht kundër borxhit shtesë. Komisioni i Financës i Këshillit të Shteteve e kritikoi ashpër projektin javën e kaluar.

Lufta dhe frena e borxhit

Toni Frisch nuk mund ta kuptojë këtë. Ish-koloneli i ushtrisë beson se ushtria zvicerane ka nevojë urgjente për më shumë burime në këtë situatë të pasigurt gjeopolitikisht.

Ai ishte veçanërisht i shqetësuar nga deklarata e Departamentit të Financave se lufta në Ukrainë nuk ishte një arsye e mjaftueshme për të regjistruar shpenzimet duke anashkaluar frenimin e borxhit. “A ka nevojë për një përmbytje në mbarë Evropën me përmasa biblike nëse një luftë nuk mjafton?” pyet Frisch.

Kursimet në Afrikë

Këshilli Federal planifikon të kompensojë të paktën pjesërisht pesë miliardë shtesë në ndihmën e zhvillimit. Nëse nuk ka shumicë në parlament për më shumë shpenzime, paratë për Ukrainën ka të ngjarë të kursehen kryesisht në Afrikë.

Kjo shkakton shqetësim të madh për ish-drejtuesin e Ndihmës Humanitare të Zvicrës. “Vendet më të varfra në jug do të duhet të paguajnë faturën,” frikësohet Frisch. Megjithatë, paralajmërimet e Frisch ndeshën me pak përgjigje nga shumica e klasës së mesme në parlament.