Lajme

Zvicra sheh rritje të numrit të vendeve të punës

Mungesa e fuqisë punëtore po ndikon ende tregun e punës në Zvicër – më shumë në disa rajone sesa në të tjera dhe në disa sektorë të veçantë, përcjell albinfo.ch.

Nevojiten urgjentisht punonjës të kualifikuar në disa sektorë, kryesisht në shëndetësi, IT dhe inxhinieri.

Ky është një gjetje e një sondazhi të ri të kryer nga agjencia e rekrutimit Adecco së bashku me Monitorin e Tregut të Punës Zvicerane nga Universiteti i Cyrihut.

Nga njëra anë, duke pasur parasysh shkallën shumë të ulët të papunësisë (2 për qind në tetor), numri i punëkërkuesve është ulur ndjeshëm.

Nga ana tjetër, megjithatë, kjo do të thotë se “numri i vendeve të lira u rrit me 7 për qind krahasuar me një vit më parë”, zbuloi studimi.

Mungesa nuk ndikon në të gjitha zonat e Zvicrës në të njëjtën mënyrë, megjithatë: është më e theksuar në rajonet gjermanishtfolëse sesa në rajonet në gjuhën frënge.

I pari ka pësuar rënie më të madhe të numrit të personave që kërkojnë punë, ndërsa numri i vendeve vakante është rritur.

Shumica e vendeve të punës janë aktualisht në veriperëndim, ku 2.8 për qind e vendeve të punës janë të lira, e ndjekur nga Cyrihu dhe Zvicra qendrore (2.6 për qind).

Studimi gjithashtu raportoi se nëse hendeku vazhdon, mungesa e punonjësve në industri të caktuara mund të “kthehet në mungesë të përgjithshme të fuqisë punëtore”, madje edhe në sektorë që aktualisht kanë “një mbifurnizim të personelit të kualifikuar”.

Parashikimet e mëparshme ekonomike treguan gjithashtu se edhe me një imigrim të moderuar prej 50,000 profesionistësh të kualifikuar në vit, deri në 400,000 pozicione mund të mbeten vakante në Zvicër deri në vitin 2030.