Lajme

Zvicra shqyrton zgjerimin e transportit publik duke përfshirë taksitë

Për të zvogëluar besimin në makina private, autoritetet në Zvicër po mendojnë të zgjerojnë transportin publik për të përfshirë opsionet e taksisë.

Në Zvicër, vetëm një në pesë udhëtime bëhet me transport publik – me përdorimin e makinave private që kap pjesën më të madhe të pjesës tjetër.

Ueli Stückelberger, drejtori i Shoqatës Zvicerane për Transport Publik, i tha NZZ am Sonntag se përfshirja e taksive në opsionet e transportit publik të vendit do t’i lejonte ata të arrinin objektivat e tyre ambicioze.

Shoqata planifikon të rrisë përdorimin e transportit publik për një përqind në vit deri në vitin 2040 – ku shpresojnë se dy në çdo pesë udhëtime në vend do të bëhen me transport publik.

Stückelberger, i cili thotë se objektivi është “ambicioz, por mjaft realist”, thotë se taksitë do t’u lejojnë udhëtarëve të udhëtojnë më të sigurt dhe më të drejtpërdrejtë – veçanërisht gjatë fundjavave, ku ka më pak mundësi.

“Kjo mund të kursejë 20 ose më shumë minuta (nga këto udhëtime), gjë që i bën lidhjet më tërheqëse”.

Ndërsa taksitë tashmë janë të përhapura në Zvicër – së bashku me programet e ndarjes së udhëtimeve të bazuara në aplikacione – përfshirë ato në sistemet e transportit publik do të ulnin kostot dhe do t’i lejonin ato të zbatohen gjerësisht në planet e udhëtimit.

Edhe pse një përdorim më i madh i taksive mund të çojë në rritje të gazrave të serrës – diçka që Stückelberger thotë se autoritetet po përpiqen të shmangin – planet ka të ngjarë të rezultojnë në rritjen e përdorimit të opsioneve të transportit publik në përgjithësi, me rolin kryesor të taksive që janë lidhja e rrjeteve ekzistuese të transportit me njëri tjetrin, përcjell albinfo.ch