Tematike

Zvicra zhgënjen në “renditjen e gjelbër” globale

Kredencialet e gjelbra të Zvicrës kanë pësuar një pengesë, pasi humbën një vend në 20 vendet e para në Indeksin vjetor të Performancës së Ndryshimeve Klimatike (CCPI).

Zvicra arriti të përmirësojë një vend në renditjen nga organizatat joqeveritare, por arriti vetëm në renditjen e 21-të në krahasim me vendet e tjera, shkruan albinfo.ch.

Zvicra fitoi notat e saj të dobëta kryesisht për shkak të përqindjes së ulët të energjive të rinovueshme në përzierjen e energjisë dhe për politikën kombëtare të klimës, njoftoi të premten organizata për mbrojtjen e mjedisit WWF, teksa kjo do të thotë se edhe Zvicra përfundoi pas Indisë dhe mesatares së BE-së, ndër të tjera, përcjell swissinfo.

Politikanëve zviceranë u mungojnë idetë se si të arrihen këto synime, sipas Indeksit të Performancës së Ndryshimeve Klimatike (CCPI) 2024. Qëllimet e Zvicrës janë thelbësisht të qarta. Ajo dëshiron të përgjysmojë emetimet e saj deri në vitin 2030 në krahasim me nivelet e vitit 1990 dhe të bëhet neutrale ndaj klimës deri në vitin 2050.

“Zvicra ka nënshkruar marrëveshjen e Parisit për klimën dhe i qëndron asaj. Ne ndjekim rekomandimet e Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike. Masat për arritjen e këtyre synimeve janë të përcaktuara në ligjin e CO2, i cili aktualisht po diskutohet në Parlament”, thotë Zyra Federale për Mjedisin.

Edhe këtë vit, Danimarka është vendi kryesor në renditje. Në fund të renditjes janë prodhuesit kryesorë të naftës dhe gazit, Arabia Saudite, Irani dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Renditja u krye nga OJQ-të Germanwatch, Newclimate Institute dhe Climate Action Network. CCPI vlerëson përpjekjet për mbrojtjen e klimës së 63 vendeve, plus Bashkimin Evropian.