Lajme

10 pyetjet më befasuese në provimin e shtetësisë së Zvicrës

Kushdo që dëshiron të bëhet zviceran duhet t'i nënshtrohet provimit të shtetësisë zvicerane. Nga shëtitjet te rrëshqitjet e tokës - dhe sigurisht djathi - këtu janë disa nga pyetjet më befasuese që u bëhen qytetarëve të ardhshëm zviceranë kur marrin kuizin

Shtetësia zvicerane renditet si një nga më të vështirat për t’u marrë kudo në botë.

Përveç të paktën një pritjeje dhjetëvjeçare dhe disa lidhjeve të tjera, duke përfshirë një vlerësim të pozicionit tuaj financiar, do t’ju duhet gjithashtu të bëni një ‘provim’ të nënshtetësisë zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Në shumicën e rasteve, kjo do të përbëhet nga një test me shkrim së bashku me një intervistë verbale me autoritetet kantonale.

“Aq procedura natyralizimi sa ka komuna”

Testet kryhen në nivel komunal dhe ndryshojnë nga vendi në vend, duke bërë që transmetuesi kombëtar zviceran SRF të raportojë në vitin 2017 se Zvicra “ka aq procedura natyralizimi sa ka komuna”.

Ndërsa ky mund të jetë një ekzagjerim i lehtë, pyetjet ndryshojnë shumë.

Një gjë që duhet mbajtur parasysh në Zvicër është se çdo kanton dhe në shumë raste çdo komunë ka një identitet të fortë rajonal.

Me 26 kantone, katër gjuhë zyrtare dhe traditë shekull pas shekulli, këto tradita dhe veçori kulturore kanë pasur mjaft kohë për t’u fermentuar dhe zhvilluar, përcjell tutje albinfo.ch.

Disa kantone më të mëdha, si Berna dhe Vaud, vendosin shembuj të testeve të shtetësisë në internet, por shumë të tjerë jo.

Për të vërtetuar se jeni integruar me sukses, shumë nga pyetjet do të prekin aspektet lokale që lidhen me jetesën në kanton ose në vetë komunën.

Natyrisht, një proces i tillë është i kuptueshëm, veçanërisht në qytetet më të vogla dhe më të qeta, ku ata duan të sigurohen se respektohen traditat dhe mënyra e tyre e jetesës.

Megjithatë, mund të çojë në rezultate absurde, si p.sh. kur një person u refuzua sepse nuk dinte për kafshët lokale të kopshtit zoologjik ose dikush që u refuzua sepse nuk dinte mjaftueshëm për raclette.

Mendoni se jeni gati? Më pas shikoni udhëzuesin e mëposhtëm për të parë nëse do të kalonit një test të shtetësisë zvicerane.

Këtu janë disa nga shembujt më befasues që kemi hasur gjatë viteve të fundit, përcjell tutje albinfo.ch.

Mbani në mend se provimet e shtetësisë zvicerane kanë dhjetëra pyetje dhe aplikimi juaj nuk do të dështojë vetëm për marrjen e një përgjigjeje të gabuar – por nëse humbisni disa, atëherë aplikimi juaj mund të refuzohet.

Çfarë dini për arinjtë dhe ujqërit në kopshtin zoologjik lokal?

Në një nga shembujt më të publikuar të një pyetjeje të çuditshme dhe të çuditshme të shtetësisë, një italian – i cili kishte jetuar në Zvicër për 30 vjet dhe kishte një biznes të shquar lokal akulloresh – u rrëzua të paktën pjesërisht sepse nuk dinte mjaftueshëm në lidhje me kopshtin zoologjik lokal.

Në veçanti, njeriu – i cili jetonte në qytetin zviceran të Arth-it – nuk ishte në dijeni se arinjtë dhe ujqërit në kopshtin zoologjik jetonin së bashku në të njëjtin rrethim, gjë që çoi në refuzimin e kërkesës së tij për shtetësi.

Për fat të mirë për burrin, gjykata federale e Zvicrës e anuloi vendimin e autoriteteve kantonale – megjithëse ata iu referuan edhe njohurive të tij lokale në vendimin e tyre.

A ka pasur ndonjë rrëshqitje dheu në zonë në 250 vjetët e fundit?

Kur përmbysi mohimin e nënshtetësisë së italianit më sipër, gjykata federale zvicerane iu referua faktit që burri i ishte përgjigjur me sukses një pyetjeje në lidhje me një rrëshqitje dheu që ndodhi në rajon më shumë se dy shekuj më parë.

Në fakt, gjykata tha se ai dinte shumë për rrëshqitjen e dheut, e cila ndodhi në rajon në 1806.

Ndërsa njohuritë specifike të rrëshqitjes së dheut nuk ishin ajo që ktheu apelin, gjykata federale tha se tregonte se ai dinte shumë për rajonin dhe ishte mjaftueshëm i integruar – dhe se aplikimi i tij për shtetësi duhet të lejohej.

Cili është emri i pijeve lokale?

Për këdo që demonstron përshtatshmërinë e tij për natyralizim në një vend të ri, mund të supozoni se njohja me gropat lokale të ujitjes mund të jetë një disavantazh – por jo në Zvicër, ose të paktën në kantonin St Gallen.

Në vitin 2018, Mergim Ahmeti, një burrë me rrënjë kosovare, i cili e kishte kaluar tërë jetën në Zvicër, nuk kishte precedentë penalë dhe fliste rrjedhshëm gjermanisht, por aplikimi i tij u rrëzua për shkak se ai nuk ishte i integruar sa duhet.

Vendimi u mor sepse ai nuk dinte emrat e bareve dhe restoranteve lokale në qytetin e Montlingen, ku jetonte.

Kërkesa e tij e refuzuar u arsyetua me deklaratën e mëposhtme.

“Integrimi (i aplikantit) në fshat është i dobët. Ai përpiqet shumë pak për t’u integruar plotësisht në fshat. Për shembull, ai nuk i njeh restorantet në Montlingen, megjithëse u rrit atje. Restorante të ndryshme janë në qendër dhe janë rrugës për në shkollë.”

Ahmeti tha se nuk kishte dëshirë t’i përgjigjej pyetjes për arsye të qarta.

“I kisha përmendur të gjitha restorantet, ata mund të kishin thënë se po rrija vetëm në pijetore”.

Ahmetit më parë i ishte refuzuar një kërkesë për shkak se gjermanishtja e nënës së tij nuk ishte mjaft e mirë.

Cili është kryeqyteti i Zvicrës?

OK, kështu që kjo mund të duket si pyetjet më standarde në çdo provim të shtetësisë dhe kushdo që dëshiron të pranohet në një vend duhet të dijë kryeqytetin.

Veç se në këtë rast, kjo është një pyetje mashtrimi.

Zvicra nuk ka një kryeqytet, me Bernën – që zakonisht flitet si kryeqyteti i vendit – teknikisht një “qytet federal”.

Siç e kemi raportuar më parë, truket nuk përjashtohen në provimin e shtetësisë zvicerane – prandaj sigurohuni që të njihni kryeqytetet tuaja nga qytetet tuaja federale.

A ju pëlqen hiking?

A i dini këto pyetje nëse nuk ka përgjigje të gabuar? Kur bëhet fjalë për testin e shtetësisë zvicerane, sigurisht që nuk është kështu.

Në vitin 2017, 25-vjeçarja Funda Yilmaz – e cila ka lindur në Zvicër, ka jetuar atje gjithë jetën e saj, punon lokalisht në një profesion teknik, flet rrjedhshëm gjermanisht zvicerane dhe është e fejuar me një zvicerane – mori një kuiz për shtetësinë dhe u pyet nëse asaj i pëlqen të ecë.

Ajo u përgjigj “jo” – dhe së bashku me përgjigjen e pyetjeve të tjera në një mënyrë në dukje të pakënaqshme, aplikimi i saj u refuzua, duke çuar që kryeshefin zviceran të TagesAnzeiger, e quajti procesin e natyralizimit si “të turpshëm”.

Pra, nëse dikush ju pyet nëse ju pëlqen hiking, përgjigja është e thjeshtë: “Jo, nuk më pëlqen. Më pëlqen. Tani më jep pasaportën time. Unë kam ecje për të bërë.”

Ku ju pëlqen të shkoni me pushime?

Mund të tingëllojë si e krijuar nga Turizmi Zviceran që ju të thoni “Alpet, sigurisht”, por është një pyetje e vërtetë që zyrtarët e integrimit pranojnë se e bëjnë shpesh.

Punonjësja sociale e komunitetit në kantonin e Urit, Christine Herrscher, tha për SRF se ajo e bën këtë pyetje për të parë nëse dikush ndihet vërtet i integruar në Zvicër, ose nëse planifikon të vazhdojë të shkojë në ‘vendin e tij’.

“Për mua, kandidatët nuk duhet të këndojnë Psalmin zviceran, por më tepër të shprehin se cilat janë planet e tyre për të ardhmen,” i tha SRF Herrscher, e cila vjen nga Gjermania, por që e ka kaluar vetë procesin.

Nënkuptimi është se nëse kaloni pushimet tuaja jashtë vendit në vendin nga keni ardhur, mund të mos jeni vërtet gati të jeni zviceran – ende.

(Ndoshta përgjigja e duhur është t’u thuash atyre se do të shkosh në shëtitje…)

Çfarë lloj partneri po kërkoni?

Herrscher tha gjithashtu se lloji i partnerit që kërkon një aplikant për shtetësi do të jetë i rëndësishëm në përcaktimin nëse ata janë integruar.

Ndërsa zgjedhja e partnerit nuk do të jetë faktori përcaktues, nëse ata mendojnë se i vetmi partner i mundshëm që ka të ngjarë të ketë vjen nga vendi i tyre i origjinës, atëherë ata mund të mos jenë mjaftueshëm të integruar.

Cilat sporte janë zvicerane?

Nëse ju bëhet kjo pyetje në provimin tuaj të shtetësisë, mbani mend se duhet të zgjidhni një sport zviceran dhe jo një sport që është i popullarizuar në Zvicër.

Një grua kërkoi në Aargau në vitin 2017 të emëronte një sport zviceran, u përgjigj “ski” dhe iu refuzua aplikimi i saj. Ndonëse mohimi i saj mund të mos ketë qenë vetëm për shkak të kësaj pyetjeje, ajo e kishte kaluar testin me shkrim me ngjyra.

Sipas gazetës zvicerane 20 Minutes, komuna refuzoi skijimin dhe do të kishte preferuar ose mundjen zvicerane ose Hornussen, të dyja me origjinë nga Zvicra.

Cilat janë fjalët në himnin kombëtar të Zvicrës?

Edhe pse shumica e zviceranëve e mësojnë himnin në shkollë, shumë do ta kenë harruar atë në kohën kur të bëhen të rritur.

Teksti i himnit kombëtar zviceran – në gjuhën e kantonit ku jetoni sigurisht – mund të jetë një pyetje thelbësore në provimin tuaj të shtetësisë.

Edhe pse kjo nuk është aq e çuditshme – himnet në të gjithë botën përkrahin vlerat qendrore të kombësisë dhe për këtë arsye duhet të kuptohen nga kushdo që dëshiron të jetojë atje – thjesht kini parasysh se do t’ju duhet të dini çdo fjalë.

Në një shembull, një italian që kishte jetuar në Zvicër për 30 vjet – i njëjti njeri që nuk dinte mjaftueshëm për kafshët e kopshtit zoologjik (shih më lart) – u shënua për gabimin e një fjale kur këndonte himnin kombëtar.

Në vend që të këndonte “Alphorn”, burri tha “Schwyzerhorn”, një jo e madhe.

Prandaj, mbani në mend se të murmuritni nëpër himnin si një futbollist zviceran nuk do të mjaftojë – dhe mësoni fjalët përmendësh.

Nga vjen raclette?

Zviceranët e marrin djathin shumë seriozisht – aq sa pyetjet e pakëndshme shfaqen në provimin e shtetësisë.

Në vitin 2018, një shtetas britanik u refuzua për nënshtetësinë në kantonin e Schwyz, të paktën pjesërisht sepse ai nuk e dinte se nga vinte raclette pjata e djathit zviceran.

(Udhëzim: raclette është nga Valais, një kanton malor në jug të vendit. Thjesht përgjigjja “Zvicër” nuk do të mjaftojë).

“Djali im kaloi me ngjyra të çuditshme, por unë kisha disa pyetje në lidhje me politikën gabim dhe një rreth nga vjen raclette [një pjatë djathi nga kantoni i Valais],” tha ai për The Local në atë kohë.

Ndër pyetjet politike që ai nuk iu përgjigj saktë ishte një për demokracinë e drejtpërdrejtë dhe një tjetër për sistemin e politikanëve me kohë të pjesshme të Zvicrës. Ai gjithashtu nuk arriti të identifikonte përbërësit e capuns, një pjatë nga kantoni i Graubünden e bërë me chard, mish të thatë dhe brumë petë.

Shënim: Ju lutemi mbani parasysh se këto janë vetëm disa shembuj të parafrazuar të pyetjeve që shfaqen në provimin e shtetësisë zvicerane të cilat janë përkthyer në anglisht.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI