Lajme

24 milionë fjetje në verë, rekord për Zvicrën

Industria zvicerane e hotelerisë regjistroi një rekord të ri në sezonin e verës 2023 (maj deri në tetor) me një total prej 23.9 milionë qëndrimesh gjatë natës. Krahasuar me një vit më parë, kjo është një rritje prej 6.3%.

Kjo u rrit me 17.2%, në 12.4 milionë.

Zviceranët, nga ana tjetër, kaluan më pak net në vendin e tyre. Mysafirët vendas shënuan një rënie prej 3.4% dhe arritën në një total prej 11.5 milionë fjetësh (−402,000). Kjo del nga rezultatet e përkohshme të Zyrës Federale të Statistikave (BFS), shkruan 20minuten.

Në të gjithë muajt e sezonit veror 2023, kërkesa ka qenë më e lartë se në muajt korrespondues të një viti më parë. Rritja varioi nga 2,4% (gusht) në 13,6% (maj). Vera rekord e vitit 2023 vjen si pasojë e rritjes së ndjeshme të kërkesës së huaj në 12.4 milionë fjetje (+1.8 milionë / +17.2% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar).

Një rritje shumë e fortë u regjistrua tashmë në sezonin e verës 2022 (+87,1%). Fjetjet u rritën ndjeshëm në të gjithë muajt e sezonit 2023, më së shumti në maj (+413,000 / +32,2%) dhe qershor (+404,000 / +23,6%). Pavarësisht këtyre rezultateve pozitive, kërkesa e huaj në sezonin e verës 2023 ishte ende 3.3% nën nivelin para Korona të vitit 2019, përcjell albinfo.ch.

Në varësi të origjinës së të ftuarve, kërkesa është rritur nga të gjitha kontinentet në sezonin veror 2023 krahasuar me periudhën korresponduese të vitit të kaluar. Me një total prej 2.7 milionë fjetjesh (+868,000 / +47.3%), mysafirët aziatikë regjistruan rritjen më të madhe absolute. Brenda këtij kontinenti, rritja më e madhe e kërkesës erdhi nga Kina (+269,000 / +360,6%), Koreja e Jugut (+149,000 / +128,0%) dhe India (+138,000 / +48,5%).

Mysafirët nga shtetet e Gjirit, nga ana tjetër, kishin më pak qëndrime gjatë natës se një vit më parë (-33,000 / -5.2%). Kërkesa aziatike ishte ende nën atë të vitit 2019 (-27.7%). Kjo vlen për të gjitha vendet e rëndësishme të këtij kontinenti, si Kina, numri i netqëndrimeve të së cilës vazhdoi të ishte dukshëm më i ulët (-63,7%) se para pandemisë Covid-19.

Në sezonin e verës 2023, numri i qëndrimeve të natës nga mysafirët zviceranë ra me 3.4% (-402,000) në 11.5 milionë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Pavarësisht këtij minus, kërkesa e brendshme nuk ka qenë kurrë më e lartë, me përjashtim të sezonit veror 2022.

Mysafirët nga Zvicra regjistruan më pak fjetje në të gjithë muajt e sezonit veror 2023 sesa në vitin e kaluar, me përjashtim të shtatorit (+1,0%/+19,000). Rënia varioi nga -2,0% në maj (-30,000) në -5,8 % në tetor (-108,000).

Për sa i përket kërkesës së huaj, netqëndrimet në të gjitha rajonet turistike ishin dukshëm më të larta se në vitin 2022. Nga ana tjetër, kërkesa e brendshme ra në dhjetë nga trembëdhjetë rajone turistike, shkruan 20minuten.