Lajme

97% e fëmijëve në Zvicër janë në gjendje të mire shëndetësore 

Pothuajse 97% e fëmijëve në Zvicër janë në gjendje të mirë ose shumë të mirë shëndetësore, sipas një studimi të Entit Federal të Statistikave. Në sondazhin e saj mbi të ardhurat dhe kushtet e jetesës, FSO vë në dukje gjithashtu se një pakicë fëmijësh nuk mund të përballojë të ketë një aktivitet jashtëshkollor ose të shkojë me pushime, transmeton albinfo.ch.

Situata për fëmijët në Zvicër është mjaft e mirë, sipas Anketës së të ardhurave dhe kushteve të jetesës së FSO-së për vitin 2021.

Në përgjithësi, 6.4% e fëmijëve nën moshën 16 vjeç u përballën me kufizime në të paktën tre nga 17 kategoritë e analizuara në anketën e FSO. Këto përfshijnë rroba dhe këpucë të madhësisë së duhur, ushqime të balancuara, libra dhe lodra të përshtatshme për moshën dhe aftësinë për të ftuar miqtë.

Heqja dorë nga koha e lirë për një pjesë të vogël

Në vitin 2021, 5.5% e fëmijëve duhej të hiqnin dorë nga aktivitetet e rregullta dhe të paguara të kohës së lirë për arsye financiare, tha FSO të enjten. Përveç kësaj, pak më shumë se 6% e tyre nuk ishin në gjendje të shkonin me pushime për të paktën një javë.

Fëmijët nga familjet me të ardhura të ulëta ose shtetas të huaj, ata që jetojnë në familje me një prind ose ata me një nivel të ulët arsimor janë shumë më të prekur nga këto privime specifike për fëmijët, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, kjo normë është dy herë më e ulët se mesatarja evropiane prej 13%, sipas FSO. Kjo përqindje ndryshon ndjeshëm midis vendeve në Evropë. Sllovenia (2.9%), Suedia dhe Finlanda (3.5%) kanë normat më të ulëta, ndërsa Rumania (42.5%) dhe Bullgaria (36.5%) janë ndër performuesit më të dobët.

Fëmijë të shëndetshëm

Ndryshe nga vëzhgimet e bëra në disa vende evropiane, të ardhurat nuk kanë realisht një ndikim në gjendjen shëndetësore të fëmijëve. Rreth 99% e fëmijëve që jetojnë në familje me të ardhura të larta janë të shëndetshëm ose shumë të shëndetshëm. Kjo shifër rritet në 98% për fëmijët që jetojnë në familje me të ardhura të ulëta.

Kujdesi i vetëm që zviceranët nuk e bëjnë për arsye financiare është kujdesi dentar. Kjo vlen si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët. Vetëm 1.5% e fëmijëve në Zvicër nuk kanë akses në të, krahasuar me më shumë se 4% në Evropë.