Lajme

A ka rëndësi të kesh një rezultat të mirë krediti në Zvicër?

Zviceranët janë mjaft të aftë për para dhe gjendja e mirë financiare është e rëndësishme për ta, kështu që çfarë do të thotë kjo për sa u përket rezultateve të kreditit?

“Gjendja financiare” nuk do të thotë domosdoshmërisht “pasuri” – një fjalë që zakonisht lidhet me Zvicrën, përcjell albinfo.ch.

Në vend të kësaj, kjo do të thotë përgjegjësi financiare dhe aftësi paguese – dy cilësitë me të cilat jetojnë shumë zviceranë, veçanërisht ata të brezit të vjetër.

Kjo nënkupton të jetosh brenda mundësive të dikujt dhe, nëse është e mundur, të kursesh para dhe të ndërtosh një fole për të ardhmen, në vend që t’i shpenzosh të gjitha dhe – edhe më keq – të futesh në borxhe.

Të gjendesh në telashe financiare, si mospagimi i një kredie, vonesa në pagesat mujore është e keqe – dhe veçanërisht për shtetasit e huaj që shpresojnë të natyralizohen një ditë.

Pasja e një regjistrimi të këtyre llojeve të problemeve financiare ka të ngjarë t’i pengojë ata të marrin nënshtetësinë.

Të qenit në borxh është gjithashtu e keqe – për këdo, jo vetëm për të huajt – sepse ndikon në gjendjen tuaj të kreditit dhe bashkë me të aftësinë tuaj për të pasur një bazë të qëndrueshme financiare.

Kush e përcakton rezultatin tuaj të kreditit në Zvicër?

Ky do të ishte ZEK (Zentralstelle für Kreditinformation ose Byroja Qendrore Zvicerane e Informacionit të Kredisë), e cila operon një bazë të dhënash qendrore, në të cilën mund të aksesojnë vetëm bankat dhe ofruesit e kredisë.

Në thelb, e gjithë historia juaj e kreditit, e cila përfshin përdorimin e kartës suaj të kreditit, kreditë, historinë e të gjitha aplikacioneve të kreditit të hapura ose të mohuara, mbitërheqjet e llogarisë dhe informacione të tjera të tilla ruhen aty.

Megjithatë, ZEK nuk përmban vetëm të dhëna negative. Nëse jeni të zellshëm për të paguar të gjitha faturat tuaja në kohë dhe nuk keni ndonjë detyrim të prapambetur, atëherë ky informacion përfshihet edhe atje dhe do t’ju shërbejë mirë nëse ndonjëherë keni nevojë të merrni një hipotekë ose një kredi tjetër.

Kështu funksionon

Sa herë që aplikoni për një kartë krediti ose një kredi, një rekord i atij aplikacioni shtohet në historinë tuaj të kreditit në ZEK, sipas platformës konsumatore Moneyland.

Nëse aplikacioni refuzohet për një arsye të vlefshme, të dhënat tuaja të kreditit do të ndikohen negativisht.

Pra, nëse, le të themi, dëshironi të huazoni para për të blerë një makinë ose një artikull tjetër me biletë të madhe, banka do të kontrollojë rezultatin tuaj të kreditit dhe do t’ju japë paratë vetëm nëse të dhënat tuaja janë të mira.

A mund të ndikojë rezultati juaj i kreditit nga vendi juaj i origjinës në atë në Zvicër?

“Si një rregull i përgjithshëm, huadhënësit zviceranë nuk i pranojnë raportet e kredisë së huaj si një mjet për të përcaktuar aftësinë kreditore”, sipas Moneyland.

Arsyeja është se kriteret e vlerësimit të përdorura nga vende të ndryshme mund të jenë të ndryshme nga ato të Zvicrës, ku aftësia kreditore përcaktohet kryesisht nga raporti i të ardhurave ndaj shpenzimeve të aplikantit.

A mund të zbuloni se cili është rekordi dhe rezultati juaj i kreditit?

Po, ju keni të drejtë të merrni këtë informacion.

Për ta bërë këtë, duhet t’i shkruani ZEK-ut në këtë adresë: Postfach, 8048 Zürich