Bota

Austria ndalon shaminë për vajzat në shkollën fillore

Me një ligj, për cilin e dhanë votën deputetët e koalicionit qeveritar nga partia konservatore ÖVP dhe partia populiste FPÖ, do ndalohet ardhmen shkollat filloreveshja për arsye fesë apo botëkuptimit, me cilën lidhet mbulimi i kokës“. Qeveria ka bërë qartë se ky ligj drejtohet vetëm kundër shamisë kokës te myslimanët dhe jo kundërkipaskarakteristike hebrenjve apo “patkës Sikhëve. 

Nënshtrim 

Zëdhënësi për çështjet e edukimit politik partisë FPÖ, Wendelin Mölzer, tha se me ndalimin e shamisë kokës dërgohet një sinjal kundër islamit politik. Kurse deputeti konservator i ÖVP-, Rudolf Taschner, deklaroi se bëhet fjalë për atë vajzat myslimane çlirohen nganënshtrimi“. Opozita votoi gati e gjitha e bashkuar kundër këtij ligji dhe akuzoi qeverinë se ajo është shumë e interesuar për publicitet dhe jo për mirën e fëmijëve, shkruan dw, përcjell albinfo.ch. 

Para vendimit  Parlament, Qeveria austriake bëri ditur se ajo pret ankimime ligjit Gjykatën Kushtetuese. Ky ligj nuk ka rang kushtetues, sepse nuk u miratua me shumicën e cilësuar dy tretave. Shoqata Austriake e Islamit, IGGÖ e kritikoi ashpër ligjin e ri sapomiratuar  Parlament.