Lajme

Banorët e shumë kantoneve kundërshtojnë limitin e shpejtësisë në 30 km/h në rrugët kryesore

Propozimi për të kërkuar një kufizim shpejtësie prej 30 km/h në të gjitha rrugët kryesore ka një shans të mirë në parlament. Por ka edhe rezistencë ndaj kësaj.

Nëse qeveria e kuqe-gjelbër e qytetit të Cyrihut ka rrugën e saj, kufiri i shpejtësisë duhet të jetë 30 në vend të 50 në aksin e ngarkuar Rosengarten dhe Bucheggstrasse, kryesisht për arsye të mbrojtjes nga zhurma. Megjithatë, policia kantonale e refuzon këtë dhe ka shpërthyer një mosmarrëveshje ligjore.

Rasti ngre pyetjen nëse qytetet dhe bashkitë duhet të vendosin gjithashtu një kufizim të shpejtësisë prej 30 km/h në rrugët kryesore, dhe nëse po të gjithë, siç shkruan “Tages-Anzeiger”. Hapat përkatës po ndërmerren aktualisht në shumë vende, me Freiburg që është pionier: në vjeshtë shpejtësia e të gjitha akseve kryesore të trafikut u ul në 30.

Këshilltari Kombëtar i FDP-së së Lucernit, Peter Schilliger, e përshkruan këtë tendencë si “rritje të egër” dhe do të donte të merrte masa kundër saj me një iniciativë të detyrueshme. Qëllimi është që llojet e ndryshme të rrugëve të ruajnë funksionin e tyre në rrjetin rrugor, siç tha Schilliger për “Tages-Anzeiger”.

Më pas, Ligji për Qarkullimin Rrugor do të përcaktonte, ndër të tjera: Në parim, kufiri i shpejtësisë prej 50 km/h zbatohet në të gjitha rrugët kryesore. Përjashtimet e situatës do të lejohen ende, për shembull pranë shkollave. Këshilli Kombëtar i FDP-së shpreson, ndër të tjera, se mocioni do të sigurojë që automjetet me dritë blu të mos rrezikojnë të ngadalësohen.

Ndërsa iniciativa e Schilliger ndoshta ka një shans të mirë në parlament, si shoqata bashkiake, ashtu edhe shoqata e qytetit janë të vendosur kundër propozimit të politikanit të FDP-së. Sipas shoqatave, kufizimet e shpejtësisë prej 30 km/h në rrugët kryesore nuk kufizojnë funksionalitetin e rrjetit rrugor. Lëvizja synon më shumë siguri, cilësi jete dhe më pak zhurmë në qendrat e qyteteve.

Çështja e shpejtësisë është ajo që polarizon popullatën zvicerane. Sondazhet nuk treguan një shumicë që do të mbështeste një ulje të përgjithshme të shpejtësisë. Megjithatë, shumica e qytetarëve mbështesin kufizimin e shpejtësisë prej 30 km/h në rrugët e lagjeve./20minuten