Lajme

BE-ja zgjat kufirin e çmimit të gazit deri në janar 2025

Ministrat e Energjisë të Bashkimit Evropian vendosën të martën të zgjasin kufirin e çmimit të gazit deri në janar 2025.

Kufiri i çmimit, i cili nuk është aktivizuar kurrë, u miratua për herë të parë në dhjetor të vitit të kaluar si pjesë e reagimit emergjent të bllokut ndaj krizës energjetike që kishte çuar faturat e gazit në lartësi të paqëndrueshme dhe nxitur inflacionin rekord.

Ekspertët e energjisë kundërshtuan propozimin, duke argumentuar se ai do të zhdukte tregun e lirë dhe do të zhdukte sinjalet që drejtojnë shpërndarjen e furnizimeve.

Debati vazhdoi për muaj të tërë derisa u arrit një konsensus për të vendosur një kufi çmimi me kushte të rrepta për aktivizim. Kapaku mund të aktivizohet vetëm kur:

Çmimi për muajin përpara në Title Transfer Facility (TTF), qendra kryesore tregtare në Evropë për gazin me shumicë, kalon 180 € për megavat-orë për tre ditë pune.

Çmimi i gazit për muajin përpara në TTF është 35 € më i lartë se çmimi i referencës për gazin natyror të lëngshëm (LNG) në tregjet globale për tre ditë pune.

Nëse plotësohen të dyja kushtet, transaksionet në qendrat virtuale do të pezullohen, duke krijuar një kufi artificial në çmimin që vendos tregu në bazë të ofertës dhe kërkesës.

Megjithatë, procesi me dy hapa dhe tavanet e larta të çmimeve e bëjnë të pamundur që kufiri të aktivizohet ndonjëherë. Të hënën, tregtimi në TTF u mbyll me 35,55 €, një nga shifrat më të ulëta të parë gjatë dy viteve të fundit.

Ministrat e energjisë zgjodhën të zgjasin masën deri në janar 2025, duke argumentuar se tregjet e energjisë janë ende shumë të brishta, ndërsa lufta e Rusisë kundër Ukrainës vazhdon.

“Kjo do të na lejojë të sigurojmë stabilizimin e tregjeve të energjisë, të lehtësojmë efektin e krizës dhe të mbrojmë qytetarët e BE-së nga çmimet e tepërta të larta të energjisë”, tha Teresa Ribera, ministrja e Spanjës për tranzicionin ekologjik, duke folur në emër të Këshillit.

Ministrat vendosën gjithashtu të zgjasin deri në dhjetor 2024 një rregullore emergjente për të koordinuar blerjet e gazit dhe shkëmbimet ndërkufitare në rast mungesash.

Një ligj i tretë, i krijuar për të përshpejtuar vendosjen e sistemeve të rinovueshme, do të zgjatet deri në fund të qershorit 2025.