Lajme

Bie dollari, pas të dhënave të inflacionit

Të premten dollari u luhat pasi inflacioni në SHBA rriti shpresat se Rezerva Federale do të ngadalësonte normën me të cilën rrit normat e interesit. Nga ana tjetër, jeni ka lëvizur rreth nivelit të lartë të shtatë muajve, pas spekulimeve në rritje se Banka e Japonisë mund të lirojë më tej politikën e saj monetare ultra të lirshme.

I cili krahason dollarin me gjashtë monedha të tjera, u rrit me 0.117% në 102.280 pasi ra në nivelin më të ulët që nga qershori në fillim të seancës.

Pas arritjes së një niveli të ri shtatëmujor më parë në ditën e 128.65 për dollar, jeni japonez u rrit me 0.13 për qind kundrejt dollarit në 129.09 në fillim të ditës së sotme.

BOJ tronditi tregun muajin e kaluar duke zgjeruar brezin që rrethon objektivin e yield-it të obligacioneve 10-vjeçare. Megjithatë, masa nuk i ka eliminuar shtrembërimet e tregut të shkaktuara nga blerjet masive të bonove të BOJ-së, duke i lënë tregtarët të spekulojnë nëse mund të ndërmerren hapa shtesë që në rishikimin e normës së tij më 17-18 janar.

Sipas Carol Kong, një stratege e monedhës në Commonwealth Bank of Australia (OTC): “Me dollarin/jen që lëviz nën 130, ka të ngjarë të ketë një zbutje në çift duke pasur parasysh faktin se pjesëmarrësit e tregut duket se presin një politikë të mëtejshme, shkulje nga BOJ javën e ardhshme.”

Kong deklaroi se tregtarët janë ende duke parashikuar fundin e politikës ultra të lehtë dhe se ata ka të ngjarë të zhgënjehen nëse BOJ nuk vepron./CNN