Lajme

Bota mund të ngrohet me gati 3 gradë këtë shekull, paralajmëron OKB-ja 

Vazhdimi i politikave aktuale sugjeron një rritje të temperaturave prej 3 gradë në krahasim me epokën para-industriale gjatë këtij shekulli, sipas versionit të fundit të raportit të OKB-së për Mjedisin.

Zbatimi i angazhimeve aktuale të klimës të marra nga vendet në mbarë botën do të kufizojë vetëm rritjen në 2.9 gradë, duke marrë parasysh premtimet e tyre të pakushtëzuara për të ardhmen – të cilat nuk i nënshtrohen asnjë kushti të mbështetjes së jashtme – sipas këtij dokumenti të publikuar pak para fillimit të negociatat kryesore të klimës në Dubai si pjesë e COP28 (30 nëntor – 12 dhjetor), transmeton albinfo.ch.

Kjo shifër do të reduktohej në 2.5 gradë duke integruar angazhimet e tyre të kushtëzuara (për shembull, me kusht për marrjen e fondeve ose përpjekjet e vendeve të tjera).

“Shumë punë”

Ky publikim pason një raport tjetër të OKB-së, botuar në mes të nëntorit, i cili arriti në përfundimin se angazhimet aktuale të vendeve çojnë në një reduktim prej 2% të emetimeve midis 2019 dhe 2030, në vend të 43% të rekomanduar për të kufizuar ngrohjen në 1.5 gradë.

“Ne kemi shumë punë për të bërë sepse për momentin nuk jemi fare aty ku duhet të jemi” dhe “duhet të reduktojmë në mënyrë fenomenale emetimet tona të CO2”, tha Inger Andersen, drejtoresha ekzekutive e UNEP. Kemi shumë punë për të bërë sepse tani nuk jemi fare aty ku duhet të jemi Inger Andersen, Drejtore Ekzekutive e UNEP-it

“Duke pasur parasysh intensitetin e ndikimeve klimatike që po shohim tashmë, asnjë nga këto dy rezultate nuk është i dëshirueshëm,” ajo. këmbënguli, duke iu referuar këtij diapazoni prej 2,5 deri në 2,9 gradë. Pasojat tashmë të dukshme Këto nivele ngrohjeje janë shumë të larta për të shpresuar të kufizojnë efektet më mizore të ndryshimeve klimatike, të cilat tashmë po rezultojnë në zjarre të pakontrollueshme, përmbytje shkatërruese ose thatësira duke privuar popullsinë nga të ardhurat dhe ushqimin, me ngrohjen mesatare aktuale prej 1.2 gradë.

Raporti i publikuar të hënën identifikon shqetësime për një “përshpejtim” në numrin e rekordeve të thyera në frontin e klimës.

Tashmë është pothuajse e sigurt se viti 2023 do të jetë viti më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë në botë, sipas të dhënave nga Observatori Evropian i Kopernikut.

Përqendrimi i gazeve serrë thyen rekorde

Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) gjithashtu sapo ka njoftuar se përqendrimet e gazeve serrë, përgjegjëse për ndryshimet klimatike, kanë thyer rekorde në vitin 2022. Këto perspektiva të zymta ilustrojnë gjithashtu rrezikun e tejkalimit të madh të objektivave të 2015-ës. Marrëveshja e Parisit, e cila synon të mbajë rritjen e temperaturës mesatare globale “shumë nën 2 gradë” dhe të vazhdojë përpjekjet për ta kufizuar atë. në 1.5 gradë. “Në skenarin më optimist, probabiliteti për të kufizuar ngrohjen në 1,5 gradë është vetëm 14%,” sipas UNEP.