Lajme

Çështjet më të çuditshme gjyqësore të Zvicrës

Kushdo që tha se asgjë me interes nuk ndodh ndonjëherë në këtë vend paqësor, duhet të rimendojë pozicionin e tij. Këtu janë disa nga rastet më të çuditshme me të cilat është dashur të përballet sistemi ligjor zviceran

Duke gjykuar nga lloji i çështjeve për të cilat gjykatat zvicerane u është dashur të vendosin, duket se disa njerëz nuk kanë asgjë tjetër për t’u marrë me vete, përveçse të zgjidhin dhe të kërkojnë telashe, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ndoshta është mërzi ose ndoshta një dëshirë e vërtetë për të parë që drejtësia të vihet në vend, por disa nga rastet që sistemi ligjor është dashur të marrë parasysh (me gjithë seriozitetin) janë, mirë, bëhuni ju gjykatësi!

Siç është raportuar nga Blick më 13 nëntor, një çift i moshuar po padit fqinjën e tyre sepse ajo refuzon të lëvizë gunën e saj të kopshtit të zhveshur nga prapanica, pjesa e pasme e pambuluar e së cilës është drejtpërdrejt përballë dritares së kuzhinës së pensionistëve. “Kur shikoj në veri, shoh një gomar”, dëshmoi bashkëshorti i indinjuar në një gjykatë të qarkut.

Ai shtoi se i tha disa herë pronarit të krijesës ofenduese që “hiqni gnomën, idiot!”

Për prokurorinë po, çifti në fakt punësoi një avokat, i akuzuari vendosi qëllimisht të pasmet në fushën e shikimit të çiftit, një akuzë që pronari e mohon me forcë.

Duke qenë se paditësit e konsiderojnë incidentin si “sulm ndaj nderit të tyre”, ata kërkojnë që pronari i gnomes të gjobitet me 1050 franga. Çështja është ende në proces, por dita e gjykimit është afër.

Një rast shumë i rrezikshëm në Cyrih

Një avokat i Cyrihut shkoi në gjykatë për të përfaqësuar të drejtat (pas vdekjes) të një peshku.

Gjithçka filloi në vitin 2008 kur Patrick Giger, një peshkatar 34-vjeçar nga fshati zviceran i Horgen, peshkoi një pike 10 kg nga liqeni i Cyrihut.

Për shkak të peshës së pikut, atij iu desh ta gërvishte përafërsisht për 10 minuta, por më në fund ia doli dhe atë natë ai dhe miqtë e tij e hëngrën.

Disa muaj më vonë, prokurori shtetëror i Cyrihut ngriti kallëzim penal kundër Giger për shkak të vuajtjes së tepërt të kafshës.

Piku u përfaqësua në gjykatë nga avokati i kafshëve Antoine Goetschel. Giger u shpall i pafajshëm, megjithëse rasti mund t’i kishte lënë një shije peshku në gojën e tij.

Megjithatë, si rezultat i këtij rasti, parlamenti miratoi një ligj në vitin 2009 që kërkonte që të gjithë peshkatarët në vend të ndjekin një kurs për metodat humane të kapjes së peshkut, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërkohë, Goetschel është bërë i njohur si avokati kryesor i Zvicrës për mirëqenien e kafshëve dhe ai drejtoi një referendum që do t’i kërkonte çdo kantoni të caktojë një avokat të posaçëm për të përfaqësuar kafshët shtëpiake dhe kafshët e fermës në gjykatë në rastet e abuzimit të dyshuar.

Si përgjigje, një grup i quajtur “Jo nismës së avokatëve të kafshëve të padobishme” ishte krijuar për t’i nxitur votuesit të refuzonin propozimin.

Përfundimisht, ajo u refuzua nga 70 përqind e votuesve më 7 mars 2010, me arsyetimin se ligjet e Zvicrës për mbrojtjen e kafshëve janë tashmë mjaft të forta.

Në fakt, duket se një sërë çështjesh në gjykatat zvicerane përfshijnë kafshë.

Heqja e kambanës nga brirët e lopës

Në vitin 2014, një fermer në zonën e Cyrihut Oberland u urdhërua nga gjykata të hiqte këmbanat nga lopët e tij pasi fqinjët e tij u ankuan se tingujt i mbanin zgjuar.

Banorët e një fshati jetojnë në shtëpi ngjitur me një kullotë ku fermeri mban disa nga 27 lopët e tij.

Konflikti nisi rreth katër vite më parë, kur banorët i kërkuan fermerit t’u hiqte kambanat lopëve që kishin ardhur nga kullotat malore.

Kur ai refuzoi, çështja u hodh në një gjykatë rrethi, e cila vendosi që çdo lopë e vendosur brenda 200 metrave nga një shtëpi midis orës 22:00 dhe 07:00 duhet të hiqet zilja.

Megjithatë, fermeri nuk pranoi, duke argumentuar se bagëtia e tij me raste kishte ikur nga rrethimi dhe këmbanat e ndihmuan atë t’i gjente përsëri.

Më në fund, një gjykatë kantonale la në fuqi vendimin e mëparshëm, por fermeri u zotua se do ta çonte çështjen e tij deri në gjykatën federale.

Qoftë në lopë apo në kisha, këmbanat mund të krijojnë një zhurmë të madhe.

Për shembull, një kishë protestante në Wädenswil, kantoni i Cyrihut, i binte këmbanave çdo 15 minuta, madje edhe gjatë natës.

Një çift që jetonte aty pranë u ankua se nuk mund të flinin dhe i kërkuan gjykatës lokale të peshonte mbi këtë çështje. Ata e mbështetën rastin e tyre me një studim shkencor të kryer nga Instituti Federal i Teknologjisë (ETH) në Cyrih, i cili tregoi se zhurma e këmbanave arrinte 48 decibel kur dritaret ishin pak të hapura.

Nivelet prej 40-45 decibel mund të jenë shkatërruese, tha studimi.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI