Lajme

Çfarë duhet të bëjë Evropa për të mbijetuar një rend botëror në ndryshim

Tendenca në rritje e de-dollarizimit, elasticiteti ekonomik i Kinës, flukset e paprecedentë të naftës dhe gazit dhe hapja e tregjeve të reja si rezultat i pikave aktive gjeopolitike në mbarë botën janë vetëm disa nga tiparet e një rendi botëror në ndryshim.

Aleancat e reja janë gjithashtu disa nga tiparet e një rendi botëror në ndryshim dhe Evropa mund të përfitojë nga këto ndryshime. Së pari, ne duhet të kuptojmë se çfarë është saktësisht një rend botëror dhe si po ndryshon.

Çfarë është një rend botëror?

Nuk është diçka për të cilën do të dëgjonit në teori konspirative apo filma. Nuk është një skemë madhështore e gjërave të kontrolluara nga një grusht njerëzish. Rendi botëror i referohet dinamikës së pushtetit, rregullave dhe normave ndërmjet shteteve, institucioneve ndërkombëtare dhe aktorëve të tjerë globalë. Ajo ka karakteristika të ndryshme si sistemet dhe rregulloret ekonomike, rregullimet e sigurisë, diplomacia, mjediset kulturore dhe ideologjike, shpërndarja e

Një rend botëror në ndryshim manifestohet në forma të ndryshme. Për shembull, ndryshimet në pushtet janë një tregues kryesor që sugjeron këtë ndryshim. Ngritja e Kinës si një fuqi ekonomike është një shembull i përsosur i kësaj. Tregues të tjerë mund të përfshijnë një krizë globale si pandemia COVID-19 që ndryshoi jo vetëm fatin e ekonomisë globale, por edhe ndikoi në mënyrën se si jetojmë dhe funksionojnë bizneset. Përparimet teknologjike si përhapja dhe përmirësimi i kohëve të fundit në inteligjencën artificiale dhe mësimin e makinerive (me fluksin e robotëve si ChatGpt, Google Bard etj) janë një tjetër tregues i një rendi botëror në ndryshim. Kjo krijon implikime për gjithçka, nga videot DeepFake që kërcënojnë privatësinë tonë deri te rezultatet e zgjedhjeve.

Ndryshimi i modeleve tregtare është një tregues shumë i fortë i ndryshimit të rendit botëror. Për shembull, një e pesta e tregtisë së naftës në mbarë botën u krye në monedha jo-dollar në vitin 2023, sipas JP Morgan. Dymbëdhjetë kontrata u zgjidhën duke përdorur pagesa jo-dollar kundrejt shtatë në 2022 dhe vetëm dy midis 2015 dhe 2021.

Këto janë disa nga modelet që, nëse shfaqen, sinjalizojnë një ndryshim të rendit botëror.

Evropa dhe rëra në lëvizje

Me kaq shumë tendenca në zhvillim dhe ndryshim të kontureve, është me rëndësi të madhe që Evropës t’i duhet pak kohë për të rikonfiguruar marrëdhëniet e saj me rajonet e mëposhtme, në mënyrë që të jetë në gjendje të ruajë gjurmën e saj në komunitetin global.

Evropë dhe Azi

Me zhvillimin e jashtëzakonshëm të shpejtë të rajonit aziatik, pozita e tij në skenën globale nuk mund të anashkalohet. Azia ka shumicën e rezervave të tregtisë së jashtme në botë dhe është një strehë e sigurt për disa nga ekonomitë më të mëdha të botës. Ajo përfaqëson 60% të popullsisë së botës, duke pasur 10 herë më shumë njerëz se Evropa. Prandaj, faktorët kyç në formësimin e marrëdhënieve evropiane dhe aziatike janë bashkëpunimi tregtar dhe investues, duke çuar në ndërvarësi ekonomike dhe prosperitet.

Evropa dhe BRICS

Duke marrë parasysh ngritjen e Jugut Global në manifestimin e Brazilit, Rusisë, Indisë, Kinës dhe Afrikës së Jugut (BRICS), është me rëndësi të madhe që Evropa të përmirësojë marrëdhëniet e saj me partnerët në mënyrë që të mund të përfitojë nga secili në kapacitetet përkatëse. Për shembull, bashkëpunimi me partnerët e Gjirit mund të forcojë tregun e energjisë; bashkëpunimi me shtetet e Afrikës së Jugut mund të hapë një rrugë drejt burimeve të bollshme minerale, ndërsa bashkëpunimi me Indinë mund të ndihmojë në balancimin e ndikimit kinez në rajon.

Evropë dhe Kinë

Me prirjen e vazhdueshme drejt mosbesimit ndaj njëra-tjetrës, Evropa dhe Kina duket se janë shumë të ndara për sa i përket bashkëpunimit dhe bashkëpunimit. Ministri i Jashtëm i Kinës, Wang Yi, në tetor të vitit të kaluar, shprehu shqetësimin e vendit të tij duke deklaruar: “Kina shpreson që Bashkimi Evropian (BE) të mbajë një qëndrim më pragmatik dhe racional në bashkëpunim me Kinën.

Nëse Evropa arrin të miratojë një “qëndrim më pragmatik dhe racional” me Kinën, Evropa mund të kundërpeshojë ndikimin e Kinës në sferën gjeopolitike, teknologjike dhe ekonomike. Pavarësisht se kanë pikëpamje të ndryshme për çështjet ndërkombëtare dhe rajonale, të dy shtetet mund t’i përmbahen komunikimit dhe bashkëpunimit, duke pasur parasysh shqetësimet dhe interesat e tyre themelore.

Evropë dhe Lindjen e Mesme

Duke marrë parasysh tendencat në ndryshim të rajonit të Lindjes së Mesme dhe ndikimin në rritje kineze, Evropa përballet me një sfidë për të depërtuar në tregjet e vendeve të Gjirit. Si një partner i rëndësishëm tregtar për Egjiptin, Turqinë dhe Jordaninë, Evropa duhet të punojë në partneritetin e fokusuar në klimën dhe teknologjinë, për të siguruar efiçencën e energjisë dhe prodhimin e energjisë së pastër. Promovimi i lidhjes përmes rajonit për të siguruar nevojat e veta energjetike duhet të jetë fokusi kryesor i Evropës, në mënyrë që të mund t’i mbijetojë goditjes së ndryshimit të rendit botëror.