Bota

Çmimet e qirasë në qytetet më të mëdha të Gjermanisë, shënojnë rritje

19 qytetet më të mëdha të Gjermanisë, për gjashtë përqind kanë rritur çmimet e qiras, ndërsa për pesë përqind në qytetet e tjera t.

Çmimet e qirasë në qendrat e 19 qyteteve më të mëdha të Gjermanisë kanë shënuar rritje gjashtë për qind në vit mes 2016 dhe 2018, sipas një raporti qeveritar të botuar të mërkurën, përcjell albinfo.ch

Ndërsa për pesë për qind janë rritur në të gjitha qytetet në përgjithësi, duke përfshirë edhe rrethinat e jashtme.
Rritja vlen kryesist për qytete e mëdha të Gjermanisë Perëndimore, si Mynih, Keln, Essen.

Studimi më tej ka paraqitur ndryshimet drastike që kanë çmimet ndërmjet vendeve, ku në Vogtlandkreis e Saksoni paguhet nga 4.50 euro për metër katror, në Mynih paguhet 17.73 euro.

Në vitin 2018, qiraja mesatare në Gjermani ishte 10.88 euro për metër katror në 19 qytetet më të mëdha, ndërsa mesatarisht tri euro më të ulta në qytete dhe rrethe të tjera urbane.

Në rrethet rurale, apartamente janë ofruar mesatarisht për më pak se 6.50 euro për metër katror.

19 qytetet më të mëdha gjermane, në të cilat studimi u përqendruan, janë Berlin, Hamburg, Mynih, Këln, Frankfurt, Main, Stuttgart, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Leipzig, Bremen, Dresden, Hannover, Nuremberg, Duisberg, Bochum, Ëuppertal, Bielefeld dhe Bon.

Gjatë disa viteve të fundit ka pasur protesta në të gjithë vendin për t’i dhënë fund “çmendurisë me qira”, si në Berlin.
Zëdhënësi i politikës së ndërtimit dhe strehimit i grupit parlamentar të FDP, Daniel Föst, tha se “spiralja e çmimeve në qiratë” duhet të ndërpritet, duke e quajtur atë “të papranueshme”, që të ardhurit me të ardhura të ulëta duhet të shpenzojnë pothuajse gjysmën e të ardhurave të tyre në qira.

Për të trajtuar kostot në rritje, qeveria tha në raport se do të rriste sasinë e të ashtuquajturit Wohngeld, ose një subvencion strehimi për të ardhura me të ardhura të ulëta.
Për të mbajtur më tej çmimet, qeveria së pari ka nevojë për të luftuar mungesën e strehimit të Gjermanisë, tha zëdhënësi i qeverisë Steffan Seibert, duke bërë thirrje për ndërtimin e 1.5 milionë apartamenteve shtesë, përcjell albinfo.ch.

Të martën, komisioni i ndërtimit të qeverisë njoftoi planet e tij për të investuar një miliard euro në vit, më 2020 dhe 2012, për ndërtimin e njësive të reja të banimit social.