Koronavirusi: çast pas çasti

Covid-19: Spitalet zvicerane kanë humbur miliarda franga

Në Zvicër, financat e spitaleve janë të ngjashme me ato të një biznesi. Nëse të ardhurat bien, siç kanë ndodhur gjatë pandemisë së koronavirusit, fitimet mund të kthehen në humbje

Gjatë fazës së fundit të pandemisë, operacionet jo-urgjente u shtynë për të çliruar kapacitetin e spitalit për t’u kujdesur për raste serioze Covid-19.

Shtyrja e këtyre operacioneve ka lënë një vrimë të madhe në të ardhurat e spitaleve.

Frika nga infeksioni i ka mbajtur të tjerët larg spitaleve, duke ndikuar më tej të ardhurat. Përveç kësaj, shpenzime shtesë janë bërë për blerjen e furnizimeve dhe punësimin e stafit shtesë për t’u kujdesur për pacientët e Covid-19, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Humbja totale në Zvicër vlerësohet në mes 1.7 dhe 2.9 miliardë CHF, sipas H +, një shoqatë spitalore zvicerane. 80% e kësaj ka të bëjë me operacionet e shtyra.

Spitalet shpresojnë se qeveria federale dhe siguruesit shëndetësorë mund të ndihmojnë për të mbushur vrimën. Siguruesit shëndetësorë kanë përfituar nga një rënie e kërkesave për kirurgji jo urgjente dhe kanë rezerva prej rreth 9 miliardë CHF, sipas H +. Për shkak se direktivat për të rikonfiguruar operacionet gjatë pandemisë vinin nga qeveria federale, disa argumentojnë se prandaj duhet të ndihmojnë spitalet financiarisht, përcjell tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, Alain Berset, ministri i brendshëm i cili mbulon edhe shëndetësinë, theksoi javën e kaluar që operacionet jo-urgjente ishin shtyrë në vend se të anuloheshin, një koment që disa e kanë marrë si një aludim se nuk duhet të llogaritet se Qeveria Federale do të ndihmojë.

Shpenzimet për shëndetin kanë rënë në të gjithë botën për shkak të Covid-19. Shtyrja e operacioneve jo-urgjente dhe frika e infeksionit SARS-CoV-2 kanë mbajtur shumë njerëz larg spitaleve, përcjell tutje albinfo.ch.

Njësia e Inteligjencës Ekonomike pret që shpenzimet e kujdesit shëndetësor në Evropën Perëndimore të bien për 2.6% në vitin 2020 si rezultat i Covid-19. Sidoqoftë, në vitin 2021, ajo pret që shpenzimet në të gjithë rajonin të rriten për 5.4% në një nivel më lartë, ku ishte para pandemisë, pjesërisht e drejtuar nga kostot e vaksinave të parashikuara SARS-CoV-2.