Kosova

Deputetët zviceranë i kërkojnë presidentit të mbështesë pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës

"Si anëtarë të Grupit Parlamentar Zvicër-Kosovë, ju kërkojmë zotëri President Federal të përmbushni këtë kërkesë dhe në kuadër të Këshillit të Ministrave, të mbështesni këtë aderim"

Zvicer Pixabay

Një numër deputetësh të Parlamentit të Zvicrës, të prirë nga bashkëkryetarët e Grupit Parlamentar të Miqësisë Zvicër – Kosovë, i kanë drejtuar presidentit federal, Ignazio Cassis, një letër përmes të cilës i kërkojnë mbështetjen për pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, shkruan albinfo.ch.

Në vazhdim, letra e plotë: “Më 3 mars 2022, Kuvendi i Republikës së Kosovës ka miratuar një rezolutë, në të cilën i ka bërë thirrje qeverisë që ta përfshijë Kosovën në organizata të ndryshme ndërkombëtare duke përfshirë Këshillin e Evropës.
Zvicra ishte ndër vendet e para që ka njohur pavarësinë e Kosovës. Dhe, Zvicra ka qenë gjithashtu një anëtare e çmuar, që nga anëtarësimi i saj, në vitin 1963 në organet e Këshillit të Evropës. Grupi Parlamentar i Miqësisë Zvicër-Kosovë kishte më 29 mars të këtij viti mundësinë të takohej me grupin e tij simotër nga Kosova për të biseduar rreth kësaj çështjeje. Nga të gjitha partitë kosovare, në qeveri dhe opozitë, është shprehur me këtë rast një dëshirë e qartë që Zvicra të mbështesë Kosovën në përpjekjet e saj për anëtarësim.

Si anëtarë të Grupit Parlamentar Zvicër-Kosovë, ju kërkojmë, zotëri President Federal, të përmbushni këtë kërkesë dhe në kuadër të Këshillit të Ministrave të mbështesni këtë aderim. Jemi të bindur se është koha e duhur që Republika e Kosovës t’u bashkohet organeve të Këshillit të Evropës”, thuhet në përmbyllje të letrës.

Në këtë letër kërkesë janë nënshkruar deputetët e të dy dhomave të Parlamentit të Zvicrës: Doris Fiala, Bashkë-Presidente, Stefanie Heimgartner, Bashkë-President Cédric Wermuth, Bashkë-President, të Grupit Parlamentar të Miqësisë Zvicër-Kosovë.
Bashkënënshkruesit e Grupit Parlamentar (sipas alfabetit): Matthias Aebischer, Laurence Fehlmann-Rielle, Roland Fischer, Claudia Friedl, Ida Glanzmann-Hunkeler, Maya Graf, Fabian Molina, Eric Nussbaumer, Priska Seiler-Graf, Carlo Sommaruga, Laurent Wehrli.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI