Lajme

Ekonomia e Zvicrës mbështetet te nënat që punojnë me kohë të pjesshme

Kur Kerstin Roethlisberger pati fëmijë, ajo bëri atë që bëjnë nënat në Zvicër më shumë se kudo tjetër në botën e përparuar: ajo kaloi në punë me kohë të pjesshme.

Mësuesja e shkollës, tani 52 vjeçe, e pa se ishte një “zgjidhje ëndrrash”. Por ishte gjithashtu pothuajse i vetmi opsion, duke qenë se burri i saj punonte me kohë të plotë dhe kujdesi për fëmijët nuk ishte i disponueshëm.

Shembulli i Roethlisberger mbetet i zakonshëm në Zvicër, e cila dallohet nga bashkëmoshatarët e OECD-së si vendi me përqindjen më të madhe të nënave të punësuara që punojnë me kohë të pjesshme, dhe gjithashtu ka një hendek dukshëm të madh të pagave gjinore.

Më pak orë të shpenzuara në punë do të thotë paga më e ulët, më pak përvojë dhe pensione më të vogla, duke përkeqësuar pabarazitë midis gjinive dhe duke i lënë gratë më keq nëse duan t’i japin fund një partneriteti.

Ndërkohë që tregu zviceran i punës e ka formuar veten në mënyrë efektive rreth prindërimit, duke kompensuar pjesërisht mbështetjen e paktë nga shteti, ai po rrënjos gjithashtu shabllonet tradicionale të familjes.

“Kur shikoj vajzat e reja këtu – sigurisht që të gjitha rriten ende me këto modele: mami është në shtëpi, babi shkon në punë me orar të plotë, mami punon pak”, tha Roethlisberger në një intervistë nga Berneck. vendbanim rural me rreth 4000 njerëz që është një udhëtim i shkurtër nga Liqeni i Konstancës.

Një rezultat është shkalla mbresëlënëse e pjesëmarrjes së femrave në punën e Zvicrës, e cila është ndër 10 më të mirat brenda OECD. Por kjo pengesë për nënat e punësuara shkon aq larg, duke humbur orë të vlefshme që përndryshe mund të rrisin produktivitetin.

Ky tension tregon kufijtë e qasjes zvicerane, ashtu si demografia e përkeqësuar me shpejtësi i shtyn ekonomitë e botës së përparuar të marrin në konsideratë se si të balancojnë jetën familjare me punën duke ushqyer gjithashtu fertilitetin.

Me Zvicrën në veçanti, një komb që ka mbetur prapa të tjerëve me masat për të inkurajuar prindërimin dhe për të nxitur barazinë, kjo tregon se si mbështetja në fleksibilitetin e punëdhënësve nuk është e mjaftueshme.

Punët me kohë të pjesshme janë një pjesë strukturore e peizazhit të punësimit. Shumica e vendeve të lira të listuara aktualisht në faqen e internetit të Bankës Kombëtare të Zvicrës, për shembull, specifikojnë opsionin për të bërë më pak se një javë të plotë pune.

Por ka një anë tjetër: Mesatarisht, gratë zvicerane fitojnë 18% më pak se burrat. Kjo është drejt fundit në një krahasim ndërkombëtar, megjithëse jo aq sa 31% e Koresë së Jugut ose 24% e Izraelit.

Ajo që bie në sy është ndryshimi që bën statusi martesor. Ndërsa gratë e pamartuara në Zvicër fitojnë vetëm 5% më pak se burrat e pamartuar, hendeku është 25% për çiftet e martuara – dhe kjo tashmë është përshtatur për të pasqyruar punën me kohë të plotë. Duke marrë parasysh gratë që punojnë me kohë të pjesshme, diferenca në pagat totale do të ishte edhe më e madhe.

Këto shifra ilustrojnë se si Zvicra ruan modelin tradicional të familjes së burrit që ndjek karrierën e tij të mbështetur nga gruaja e tij, e cila qëndron në shtëpi dhe kujdeset për fëmijët.

Oraret e arsimit çimentojnë problemin. Ndërsa vendet e tjera evropiane kanë kërkuar të krijojnë shkolla të plota me salla drekë, fëmijët zviceranë shpesh hanë ende në shtëpi. Deri në klasën e gjashtë, fëmijët e Roethlisberger vinin çdo ditë nga mesdita deri në 13:00. para se të niseni për orët e pasdites.

Zvicra rurale dhe gjermanishtfolëse ku ajo jeton është veçanërisht konservatore. Shërbimet e kujdesit për fëmijët atje janë të pakta, të shtrenjta dhe – të paktën tradicionalisht – të pamenduara. Por fotografia urbane nuk është shumë më e mirë.

Meghan O’Donnell, një nënë kanadeze në Bazel, mbështetet në çerdhe për vajzën e saj 3-vjeçare ndërsa punon me kohë të plotë si menaxhere korporate në qytetin e tretë më të madh të Zvicrës.

Ajo i kushton asaj 2,500 franga në muaj, ndërsa aktivitetet e pasdites, sigurimet shëndetësore dhe kujdestaria e rastit i shtojnë asaj faturë 1000 franga të tjera./Albinfo.ch