Lajme

Evropianët u rikthehen blerjeve, rriten shitjet 

Shitjet me pakicë u rritën në tetor pasi blerësit evropianë shpenzojnë më shumë

Vëllimi i shitjeve me pakicë të eurozonës sapo u ngjit në territor pozitiv dhe u rrit me 0.1% në tetor në krahasim me muajin e kaluar, ndërsa shitjet me pakicë në BE u rritën 0.3%, sipas shifrave të publikuara nga Eurostat .

Rritja e lehtë vjen pas tre muajsh radhazi të rënies në eurozonë dhe zgjimi i optimizmit mund të mbytet nga shifra vjetore që sugjeron se shitjet me pakicë u ulën me 1.2% nga viti në vit në tetor 2023 në eurozonë dhe me 0.9% në eurozonë, përcjell albinfo.ch.

Si shifrat mujore ashtu edhe ato vjetore ishin nën pritshmëritë e tregut në eurozonë.

Kërkesa e konsumatorëve ka mbetur e ndrydhur për shkak të inflacionit të lartë dhe kostove të huamarrjes me çmime të larta.

Në eurozonë, shitjet e ushqimeve, pijeve dhe duhanit ranë me 1.1% në tetor në krahasim me muajin paraardhës, shitjet e karburanteve të automobilave u ulën me 0.8%, por produktet joushqimore u rritën me 0.8%.

Tregtia online gjithashtu u rrit me 2.2%, pas dy muajsh rënie. Ndër ekonomitë më të mëdha të eurozonës, tregtia u rrit me 1.1% në Gjermani dhe me 2.4% në Holandë, por ra me 1% në Francë dhe me 0.4% në Spanjë në një krahasim mujor.