Kosova

Ferizaji, qendër e tolerancës fetare

Ferizaj, një qytet ku besimet e ndryshme bashkëjetojnë në mënyrë harmonike, duke krijuar një tolerancë fetare. Nisni këtë udhëtim ndërsa eksplorojmë monumentet që shfaqin trashëgiminë e pasur fetare të Ferizajt. Ferizaj ofron një përzierje unike të mrekullive shpirtërore.

Xhamia dhe Kisha Ortodokse

Në zemër të Ferizajt, do të gjeni dy monumente të mrekullueshme fetare: Xhaminë e Madhe dhe Kishën e Shën Uroshit. Me një oborr të përbashkët, këto objekte kanë rëndësi historike dhe bukuri arkitekturore. Xhamia e Madhe, e njohur edhe si Xhamia Mulla Veseli, është ndërtuar në vitin 1891 dhe është restauruar në vitet 1942-1943. Minarja u shtua në vitin 1957, pasuar nga një zgjerim dhe ndërtimi i një shatërvani në vitin 2003. Një tjetër minare u ngrit në vitin 2006.

E projektuar nga arkitekti Josif Mihajlloviq Jurukovski, Kisha e Shën Uros u ndërtua midis viteve 1929 dhe 1933. Brenda, do të zbuloni murale të pikturuara bukur nga viti 1930, që shfaqin ikona mesjetare serbe. Këto monumente fetare përfaqësojnë trashëgiminë kulturore të Ferizajt, ku besimet e ndryshme bashkëjetojnë në mënyrë harmonike. Ata i ftojnë vizitorët të admirojnë tolerancën dhe të përjetojnë qetësinë shpirtërore.

Kisha Katolike 

Kisha Katolike

Kisha Katolike “Engjëjt e Rojës” është ndërtuar në vitin 1926 me kontributet e familjeve katolike shqiptare vendase. Kjo kishë ka shërbyer si vend adhurimi për besimtarët katolikë në rajonin e Ferizajt, duke kryer ritualet fetare. Gjithashtu, ka luajtur një rol jetik si qendër për aktivitete kulturore, rinore dhe humanitare gjatë pushtimit serb në Kosovë. Gjatë gjithë historisë së saj 100-vjeçare, famullia ka shërbyer si simbol i identitetit kombëtar dhe një bastion mbrojtjeje. Kontributi i Kishës ka qenë shumëdimensional, duke promovuar humanizmin dhe dashamirësinë. Veçanërisht në vitin 1990, në një kohë krize, Kisha i dha ndihmën e saj popullit shqiptar. Qindra studentë, të prekur nga regjimi shtypës serb, kërkuan strehim në këtë kishë, duke marrë ndihmën e nevojshme mjekësore. Prandaj, ky objekt fetar ka vlerë të konsiderueshme dhe me të drejtë i bashkohet listës së nderuar të objekteve të trashëgimisë kulturore të përkohshme në Ferizaj. Kisha Katolike “Engjëjt e Rojës” qëndron si një dëshmi e qëndrueshmërisë dhe dhembshurisë së komunitetit, duke mishëruar frymën e unitetit dhe mbështetjes në kohë të vështira. Mbetet një simbol i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore dhe një vend ngushëllimi për popullatën katolike në Ferizaj.

Xhamia e Berishëve 

Xhamia e Berishëve

Xhamia e Berishëve, e cila daton në shekullin e VII-të, ndodhet në lagjen e Berishëve të fshatit Greme. Gjatë viteve, ajo ka pësuar disa rinovime, duke përfshirë restaurimin e minareve të saj. Sipas rrëfimeve të disa hoxhallarëve vendas, të cilët kanë qenë të rëndësishëm në mirëmbajtjen e kësaj xhamie, besohet të jetë mbi tre shekullore. Pavarësisht sprovës së kohës, ajo i ka përballuar sfidat dhe është përkujdesur me zell nga besimtarët që kanë kryer shërbesat fetare. Kjo xhami ka shërbyer edhe si strehë, veçanërisht gjatë luftës së fundit në vitet 1998-1999, kur ka ofruar mbështetje për Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Xhamia e Berishëve qëndron si një dëshmi e historisë së pasur kulturore të rajonit. Rëndësia historike e bën atë një vend nderimi për komunitetin lokal dhe një simbol të qëndrueshmërisë përballë vështirësive.

Xhamia e Talinocit të Muhaxherëve  Xhamia e Talinocit të Muhaxherëve

Kjo xhami i përket shekullit të XX-të, përkatësisht vitit 1908. Është ndërtuar nga besimtarët myslimanë të fshatit, të cilët ishin vendosur këtu pas shpërnguljes së shqiptarëve nga sanxhaku i Nishit. Aktualisht është në gjendje mjaft të mirë, por nuk përdoret më për kryerjen e ritualeve fetare për besimtarët islamë. Kjo xhami posedon vlera të rëndësishme vendore në aspektin fetar, kulturor dhe arkitekturor.

Për më shumë informacione, vizitoni: www.visit-ferizaj.com