Lajme

Fondi i rimëkëmbjes së rekordeve të BE-së, në rrezik

Rreziku që qeveritë e Bashkimit Evropian nuk do të jenë në gjendje të shpenzojnë paketën më të madhe të ndihmës në historinë e tij po rritet, ndërsa anëtarët luftojnë për të përmbushur afatet e vendosura nga blloku, kanë thënë zyrtarë nga katër vende për Reuters.

Vështirësitë në rinegocimin e planit të rimëkëmbjes pas pandemisë prej 724 miliardë eurosh – më pak se dy vjet pasi u miratua – ngre dyshime rreth aftësisë së tij për të ofruar fare, tha Manuel Hidalgo, një bashkëpunëtor i lartë në Qendrën Esade për Politikat Ekonomike.

“Nëse të gjitha paratë nuk shpenzohen, kjo do të ketë një kosto reputacioni për BE-n,ë” tha Hidalgo. “Nëse nuk rezulton mirë, ata do të duhet të justifikojnë shumë gjëra, siç është vetë ekzistenca e këtyre lloj planesh”.

BE ngriu fondet e destinuara për Hungarinë dhe Poloninë për shkak të historisë së qeverive të tyre nacionaliste për të nënvlerësuar rregullat liberale demokratike.