Bota

Gjermania ndihmon Italinë për refugjatët

Qeveria gjermane edhe më tej do t'i qëndrojë kuotës 25%, pra do të pranojë çdo të katërtin refugjat të shpëtuar në det, deklaroi ministri i Brendshëm gjerman, Horst Seehofer.

“E kam thënë gjithmonë që politika jonë e emigracionit është edhe humane. Ne nuk do të lëmë njeri të mbytet. Nëse gjithçka mbetet si është rënë dakord, ne do të marrim 25% të njerëzve të shpëtuar në det, para Italisë. Kjo nuk e rëndon politikën tonë të migracionit”, tha Seehofer për gazetën gjermane “Süddeutsche Zeitung”.

Qeveria gjermane ka pranuar deri më tani nga Italia çerekun e refugjatëve të shpëtuar. Seeohofer theksoi “se në këtë procedurë nuk ka për të ndryshuar asgjë.”

Takim në Maltë

Në 12 muajt e fundit kanë ardhur 561 refugjatë të shpëtuar në det nga Italia në Gjermani. Për të gjetur një zgjidhje për refugjatët e shpëtuar në det, Malta ka ftuar më 23 shtator përfaqësues nga Gjermania, Franca, Italia dhe presidentja e radhës së BE-së, Finlanda, për të diskutuar në Vitoriosa lidhur me një kuotë të përkohshme shpërndarjeje.

 

Kështu lihen mënjanë idetë e Seehoferit për të dërguar refugjatët fillimisht në zona pritëse për të trajtuar procedurën e azilit në vendet e Afrikës Veriore. “Për këtë duhen dy vende afrikane, që e mbështesin këtë, dhe ato nuk ekzistojnë”, tha ai. Në tetor do të paraqitet propozimi i vendeve të ftuar në Malta para Këshillit Europian. “Pritshmëria është që të bashkohen shtete të tjera”, ka thënë Seehofer. Italia dhe Malta kanë ndaluar herë pas here hyrjen e migrantëve të shpëtuar në det në portet e tyre.