Bota

Gjermania shton përpjekjet për largimin e ushtarëve të ekstremit të djathtë

Planet e reformës ushtarake përkojnë me ngritjen dramatike të terrorizmit ekstremist të krahut të djathtë në gjithë Gjermaninë.

Forcat speciale elitare të Gjermanisë – KSK (Kommando Spezialkraefte) janë tronditur nga një seri skandalesh të ekstremit të djathtë gjatë tre vjetëve të fundit, ndërkaq autoritetet kanë vazhduar përpjekjet për reforma, shkruan Anadolu Agency.

Zbulimi i fundit i municioneve dhe armëve në pronën private të një ushtari të komandës së KSK-së bëri që ministri i Mbrojtjes, Annegret Kramp-Karrenbauer, të paralajmërojë se durimi po mbaronte.

Kramp-Karrenbauer u bëri thirrje forcave speciale të KSK-së të angazhohen në mënyrë konstruktive në reformat shumë të nevojshme, mes shqetësimeve në rritje për thellimin e ideologjisë ekstremiste të krahut të djathtë.

Ministri gjerman theksoi se rivlerësimi i planifikuar i njësisë së KSK-së nuk duhet të kuptohet si ndëshkim, por si “kërkim për të vërtetën”.

Paralajmërimi i një “kulture toksike të udhëheqjes” brenda trupave të kundërterrorit të KSK-së, Kramp-Karrenbauer tha se shpërbërja e njësisë së ushtrisë dhe formimi i një force të re speciale ishin në tryezë nëse përpjekjet për reforma dështojnë të japin rezultate deri më 31 tetor.

Ministri u zotua për një politikë “tolerancë zero” ndaj të gjitha llojeve të ekstremizmit, ndërsa vendi është përfshirë me një rritje dramatike të sulmeve ekstremiste të krahut të djathtë.

Përplasjet e ministrit Kramp-Karrenbauer për tendencat ekstremiste të krahut të djathtë në ushtri gjithashtu ishin në përgjigje të një letre nga një oficer i KSK-së, i cili i kërkoi ministrit të ndërhynte në këtë çështje, duke akuzuar instruktorë dhe komando të lartë në njësi për kultivimin e “kulturës toksike të pranimit”, me anë të të cilave shtypeshin ankesat për ndikimin e ekstremit të djathtë.

Si pjesë e planeve të reformës së ministrit Kramp-Karrenbauer, operacionet e KSK-së do të transferohen në njësi të tjera sa të jetë e mundur dhe trupat elite nuk do të marrin pjesë për momentin në stërvitje dhe misione ushtarake ndërkombëtare.

Zbulimet erdhën pas një vendimi të fundit të kabinetit për të ndryshuar Aktin Ushtarak të vendit, duke e bërë më të lehtë largimin e një ushtari të ndëshkuar për ekstremizëm ose sjellje të tjera serioze.

Ndryshimet erdhën si reagim ndaj një numri të gjatë incidentesh, kryesisht të së djathtës ekstreme që përfshinin personelin ushtarak.

Përballë kritikave në rritje për praninë e ekstremizmit të krahut të djathtë, Kramp-Karrenbauer krijoi një task forcë për të trajtuar problemin e ekstremizmit të krahut të djathtë në KSK.

Komisionerja e re parlamentare për Forcat e Armatosura, Eva Hoegl, shprehu shqetësimet e ministrit Kramp-Karrenbauer për këtë çështje.

“Ekzistojnë gjithashtu struktura dhe rrjete brenda Forcave të Armatosura të Gjermanisë (Bundeswehr), të cilat janë e djathta ekstreme, ku ka sulme raciste. Para së gjithash, kjo duhet të shikohet plotësisht dhe së dyti duhet të ndërmerren edhe veprime të menjëhershme”, tha Hoegl.

E kaluara e njollosur

Ndërkohë, kreu i partisë opozitare, Grupit parlamentar të së majtës, Dietmar Bartsch, tha: “Idetë ekstremiste të krahut të djathtë dhe fantazitë terroriste të krahut të djathtë të dhunës në Forcat e Armatosura të Gjermanisë nuk janë të lidhura shkakësisht me përfundimin e shërbimit ushtarak të detyrueshëm, por përkundrazi me një kulturë në Forcat e Armatosura të Gjermanisë që e ka lejuar dhe toleruar këtë për dekada”.

Bartsch i referohej raporteve tashmë ekzistuese në fund të viteve të 90’ta të incidenteve ekstreme të krahut të djathtë brenda KSK-së.

Në një rast, tre nën-oficerë kryen përshëndetjen e Hitlerit në një ceremoni diplomimi. Incidenti ndodhi para se të themelohej KSK, por mbeti pa u vënë re për shumë vjet.

Në prill të vitit 2017, ushtarët në një festë lamtumire për një komandant të KSK-së dyshohet se hodhën koka derri, luajtën muzikë rock neo-naziste dhe bënë përshëndetjen naziste, e cila është e jashtëligjshme në Gjermani.

E themeluar në vitin 1996, imazhi i KSK-së u njollos edhe më tej në vitin 2003 kur komandanti i saj i atëhershëm u detyrua të dalë në pension të parakohshëm, pasi u akuzua se kishte lidhje të ngushta me ekstremistët e krahut të djathtë, lidhje që kanë vazhduar të ruajnë reputacionin e forcës elitare deri më sot.

Shërbimi i Kundërzbulimit Ushtarak të Gjermanisë (MAD) dyshon se ka të paktën 500 ekstremistë të djathtë në forcat e armatosura të vendit.

Autoritetet gjermane kanë shtuar përpjekjet e tyre për të ndaluar ekstremizmin në radhët e tyre, duke shtuar 90 punonjës të rinj vitin e kaluar në MAD, i cili kryen kontrollin e sigurisë dhe heton ekstremizmin politik në forcat e armatosura.

Sipas rregullave të reja, çdo aplikant i ri duhet t’i nënshtrohet një kontrolli të sigurisë përpara se të marrë ndonjë post. Qëllimi është që të mbahen ekstremistët jashtë ushtrisë.

Instalimi i ekstremizmit

Përpjekjet e ushtrisë gjermane për të frenuar valën në rritje të ekstremistëve të krahut të djathtë në radhët e saj përkon me rastet në rritje të terrorizmit të ekstremit të djathtë në vend, të nxitur nga propaganda e grupeve të ekstremit të djathtë, anti-semitik dhe anti-musliman, përfshirë partinë kryesore të opozitës Alternativa për Gjermaninë (AfD).

Vitin e kaluar, ekstremistët e ekstremit të djathtë vranë një politikan pro-refugjatëve në qytetin qendror Kassel dhe sulmuan një sinagogë në qytetin lindor Halle, duke ngritur kambanat e alarmit mbi terrorizmin e ekstremit të krahut të djathtë në vend.

Në muajin shkurt, një ekstremist i ekstremit të djathtë sulmoi dy kafene në qytetin jugor Hanau, duke vrarë nëntë persona me prejardhje emigrantësh.

Ministri gjerman i Punëve të Brendshme, Horst Seehofer, paralajmëroi në fillim të këtij muaji se ekstremizmi i krahut të djathtë, antisemitizmi dhe racizmi ende ishin “kërcënimi më i madh për sigurinë në Gjermani”.

“Numri i krimeve, numri i ekstremistëve të krahut të djathtë të prirur për dhunë ka vazhduar të rritet”, tha Seehofer, duke shtuar se “asnjëherë më parë asnjë qeveri federale nuk kishte identifikuar këtë situatë kërcënuese kaq qartë dhe pa hamendje”.

Agjencia e brendshme gjermane e inteligjencës, Zyra për Mbrojtjen e Kushtetutës (Verfassungsschutz), raportoi se “potencial ekstremist të krahut të djathtë” në vitin 2019 kishin 32.080 persona, ndërsa në vitin 2018 këtë potencial e kishin 24.100 persona.

Sipas Verfassungsschutz, rreth 13.000 nga 32.080 ekstremistët e krahut të djathtë vlerësohen se janë të gatshëm për të kryer vepra të dhunshme.