Lajme

Gjysmëviti i parë 2019: Ulet numri i të huajve të ardhur në Zvicër

Në fund të qershorit 2019, në Zvicër jetonin 2 milionë e 96 mijë e 182 të huaj. Prej tyre, 323.384 ishin nga Italia, 308.532 nga Gjermania, 265.501 nga Portugalia, 137.514 nga Franca, 113.644 nga Kosova etj.

Migrimi në Zvicër gjatë gjysmëvitin të parë të vitit 2019 ka shënuar sërish rënie. Rënia vlen si për shtetasit e BE/EFTA (-1.3%),  ashtu dhe për shtetasit e vendeve të treta (-2.8%), thuhet në një komunikatë të Sekretariatit Shtetëror për Migracion (SEM).

Në krahasim me gjysmëvitin e parë të vitit të kaluar, kemi një rënie “neto” të migrimit prej 0.8% ose, me fjalë të tjera, në Zvicër gjatë gjysmëvitit të parë të vitit 2019 kanë ardhur 24.672 persona më pak të huaj.

Gjithsej gjatë periudhës 1 janar – 30 qershor 2019 në Zvicër kanë ardhur për të jetuar 63.333 të huaj, ose 1.8% më pak se në gjysmëvitin e parë të vitit 2018, shkruan albinfo.ch. 44.4321 ose minus 1.3% kanë qenë nga vendet e BE/EFTA dhe 19.12 ose minus 2.8% nga vendet e treta.

Në të njëjtën kohë emigrimi nga Zvicra ka pasur një ulje prej 3.9 %.

Shkaku kryesor i migrimit të të huajve në Zvicër mbetet, si në rastet e qëndrimit të shkurtër, ashtu dhe të gjatë, ushtrimi i një pune këtu. 68.036 shtetas të BE/EFTA kanë ardhur në Zvicër për të filluar një punë, numër ky që paraqet një rënie prej 2.1% në krahasim me gjysmëvitin e parë të vitit të kaluar.

Në të njëjtën periudhë kohore, bashkimi familjar ka përbërë 28% të migracionit të kategorisë së qëndrimit të gjatë (ose të përhershëm) në Zvicër, shkruan albinfo.ch duke iu referuar statistikave të SEM.

Në kuadrin e bashkimit familjar në Zvicër janë shpërngulur 17.701 persona, ose minus 8.6% në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar. 21.4% të këtyre kanë qenë familjarë të një zviceraneje ose një zvicerani.

Në fund të qershorit 2019, në Zvicër jetonin 2 milionë e 96 mijë e 182 të huaj. Prej tyre, 323.384 ishin nga Italia, 308.532 nga Gjermania, 265.501 nga Portugalia, 137.514 nga Franca, 113.644 nga Kosova etj.