Lajme

Gratë shqetësohen më shumë se burrat për mjedisin, sipas studimit

Njerëzit zviceranë vlerësojnë se cilësia e mjedisit brenda dhe jashtë vendit po përkeqësohet progresivisht, sipas një studim kombëtar. Por gratë janë më të shqetësuar për këtë sesa burrat.

Përqindja e popullsisë që mendon se cilësia e mjedisit brenda Zvicrës është “e mirë” ose “shumë e mirë” ra me gjashtë pikë përqindje që nga viti 2015, njoftoi të martën Zyra Federale e Statistikave, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch

Vetëm 13% e të anketuarve thanë se cilësia e mjedisit në botë ishte e mirë, në krahasim me 20% në 2015 dhe 23% në 2011.

Sa i përket mospërputhjes midis gjinive, gratë dhe burrat ranë dakord për këto dy perceptime. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për shqetësime specifike, u shfaqën disa ndryshime. Për shembull, tre nga 10 gra thanë që cilësia e mjedisit ishte një faktor shumë i rëndësishëm në cilësinë e tyre të jetës; dy nga 10 burra thanë të njëjtën gjë.

Në mënyrë të ngjashme, 65% e grave menduan se ndotja ishte një problem i madh, 56% e burrave menduan njëjtë. Gratë gjithashtu kishin shumë më shumë frikë nga ndikimi i teknologjive në mjedis: 81% e tyre thanë që termocentralet nukleare ishin shumë ose disi të rrezikshme, krahasuar me 67% të burrave.

Gratë gjithashtu kishin më shumë të ngjarë të zgjidhnin ushqime organike kur bënin blerje (46% dhe 40%). Sidoqoftë, një gjë shumë e përbashkët në të gjithë njerëzit zviceranë është lidhja e ngushtë me mjedisin: 78% e të anketuarve thonë se rrinë në natyrë të paktën një herë në javë, përcjell tutje albinfo.ch