Lajme

Gratë zvicerane marrin deri në një të tretën më pak pagë se burrat

Gratë në Zvicër marrin pensione më të ulëta se burrat, me një hendek gjinor që arrin në rreth 20,000 CHF në vit, thotë një studim nga kompania e sigurimeve Swiss Life botuar të enjten, përcjell albinfo.ch.

Sipas studimit, gratë zvicerane në pension marrin rreth një të tretën më pak se homologët e tyre meshkuj. Shifrat e fundit nga Zyra Federale e Statistikave tregojnë se pensioni mesatar për gratë zvicerane është rreth 36,000 CHF në vit, krahasuar me 55,000 CHF për burrat.

Studimi tregoi gjithashtu se hendeku gjinor i pensioneve për personat e moshës 65-75 vjeç ka mbetur pothuajse i njëjtë që nga viti 2012, që do të thotë praktikisht nuk është bërë asnjë përparim në këtë çështje.

Ky ndryshim domethënës në pension mund të shpjegohet me një përqindje më të ulët të grave që kontribuojnë në sistemin e pensioneve profesionale (i njohur edhe si shtylla e dytë), kryesisht për shkak se rrugët e tyre të karrierës ndërpriten shpesh. Shpeshherë edhe pagat e tyre janë më të ulëta se ato të meshkujve.

Hendeku gjinor i pensioneve në Zvicër prek kryesisht gratë që jetojnë vetëm, të cilat fitojnë 10%-20% më pak se burrat. Diferenca në pensione është më e madhe për gratë e veja, e ndjekur nga gratë e divorcuara, thotë studimi.

Kjo mund të shpjegohet me rrugët e karrierës së përjetuar nga gratë dhe “punët e shtëpisë dhe punën me kohë të pjesshme” që duhej të bënin, shpjegon autori i studimit Andreas Christen.

Edhe pse studimi sugjeron se hendeku “duhet të ngushtohet në të ardhmen”, kjo do të ndodhë “ngadalë”, pasi hendeku i të ardhurave midis burrave dhe grave në Zvicër nuk po zvogëlohet. Në vitin 2020, gratë që mbushnin moshën e pensionit punonin mesatarisht 30% më pak se burrat dhe fitonin mesatarisht gjysmën e më shumë, përcjell tutje albinfo.ch.