Lajme

Hakimi i punonjësve të policisë së Bernës, shtatë të dyshuar

Në verë, mijëra punonjës të policisë kantonale të Bernës u hakuan. Pas hetimeve të gjera, tani janë identifikuar shtatë të dyshuar.

Policia kantonale e Bernës thotë se ka zbuluar disa persona që thuhet se janë përfshirë në vjedhjen e të dhënave këtë verë. Këtë e ka bërë të ditur policia të mërkurën.

Historia u bë publike në gusht: persona të panjohur kishin akses në mbiemrat, emrat dhe numrat e telefonit të të gjithë 2800 punonjësve të policisë kantonale të Bernës. Për ta bërë këtë, ata përfituan nga një vrimë serioze sigurie në një aplikacion që ishte instaluar në telefonat inteligjentë.

Dobësia u rregullua menjëherë. Por ekzistonte rreziku i sulmeve të synuara të hakerëve për punonjësit. Nuk është plotësisht e qartë nëse të dhënat u janë transmetuar palëve të treta. Sipas gjendjes aktuale të njohurive, nuk ka asnjë provë për këtë, siç thuhet në komunikatë, shkruan Blick.

Qendra Kombëtare për Sigurinë Kibernetike (NCSC) informoi për dobësinë e sigurisë në aplikacionin “MobileIron” më 21 korrik 2023. Aplikacioni përdoret në mbarë botën në mënyrë që punonjësit të mund të lidhin laptopët e tyre me serverët e punëdhënësve të tyre. Nën drejtimin e zyrës së prokurorit publik kantonal për detyra të veçanta, filloi kërkimi për njerëzit që shfrytëzuan hendekun e sigurisë për të fituar njohuri mbi të dhënat e përdoruesve të aplikacionit, përcjell albinfo.ch.

Si pjesë e një operacioni të synuar, kontrolle të shtëpive u kryen gjithashtu në kantonet Fribourg, Gjenevë dhe Vaud në fund të tetorit, sipas njoftimit për shtyp. Janë sekuestruar prova dixhitale si kompjuter dhe pajisje celulare.

Gjatë hetimeve janë intervistuar gjithsej shtatë të dyshuar. Hetuesit supozojnë se ata ishin në gjendje të hetonin të gjithë aksesin e paautorizuar në bazën e të dhënave të prekur nga 21 korriku.

Sipas zyrës së prokurorit publik, nga hendeku i sigurisë mund të jenë prekur edhe kompani të tjera. Sipas raporteve të mëparshme të mediave, autoritetet norvegjeze, ndër të tjera, ishin viktima të cenueshmërisë. Thuhet se disa ministri janë sulmuar, shkruan Blick.