Lajme

Hera e parë: Një mace pozitive me Covid-19 në Zvicër

Për herë të parë në Zvicër një mace ka rezultuar pozitive për koronavirus. Macet, si qentë, megjithatë nuk besohet se luajnë një rol të madh në përhapjen e virusit

Sipas Zyrës Federale për Sigurinë e Ushqimit dhe Çështjeve Veterinare (BLV), rasti u raportua nga laboratori i mjekësisë veterinare në Universitetin e Cyrihut. Macja ishte testuar në kontekstin e një projekti kërkimor dhe vinte nga një familje me një person i cili gjithashtu kishte rezultuar pozitiv.

Raste të tjera të izoluara të infeksioneve me koronavirus në kafshë shtëpiake janë raportuar në vende të tjera. Pothuajse të gjithë kafshët shtëpiake të infektuara vinin nga familje me individë të cilët rezultuan pozitivë për Covid-19, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Në një njoftim për shtyp, BLV tha se beson se transmetimi nga njerëzit te macet është i rrallë, por nuk mund të përjashtohet. Nuk beson se testimi i rregullt për macet është i nevojshëm. Macet e infektuara nuk tregojnë ndonjë simptomë ose nëse shfaqen, ato zakonisht janë të lehta.

Nuk ka gjithashtu asnjë provë që macet dhe qentë paraqesin rrezik infeksioni për njerëzit, tha zyra.

Sidoqoftë, theksoi se është e rëndësishme që personat e infektuar të respektojnë rregullat e higjienës, madje edhe me macet. Kjo nuk përfshin asnjë kontakt të ngushtë midis kafshëve dhe njerëzve, siç është lëpirja e fytyrës dhe lejimi i kafshës të flejë në shtratin e pronarit. Është gjithashtu e rëndësishme të pastroni tërësisht kupat e ushqimit.