Lajme

Inflacioni dhe rënia e punësimit rëndojnë mbi eurozonën

Ekonomia e eurozonës vazhdoi rënien e saj për të gjashtën muaj radhazi. Euronews Business zbërthen shifrat më të fundit.

Ekonomia e eurozonës, e njohur edhe si eurozona, ra për të gjashtën muaj radhazi në nëntor, sipas të dhënave të fundit, duke shënuar një tkurrje të vazhdueshme deri në mes të tremujorit të katërt.

Indeksi i Përbërë i Prodhimit PMI i eurozonës, një masë e kombinuar e sektorëve të prodhimit dhe shërbimeve, vazhdoi nën pragun 50.0 për nëntorin, duke treguar një ulje të vazhdueshme të niveleve të prodhimit të sektorit privat në gjithë zonën euro.

PMI e nëntorit erdhi në 47.6 dhe shfaqi një përmirësim të lehtë nga niveli i ulët i tetorit prej 46.5 për herë të parë në 35 muaj. Megjithatë, pavarësisht nga kjo rritje margjinale, ajo mbetet një sinjal i rëndësishëm i rënies ekonomike brenda rajonit.

“Sektori i shërbimeve ruajti rrëshqitjen e tij në rënie në nëntor. Përmirësimi modest i indeksit të aktivitetit nuk lë shumë hapësirë për optimizëm në lidhje me një rikuperim të shpejtë në të ardhmen e afërt”, tha Dr. Cyrus de la Rubia, kryeekonomist në Hamburg Commercial Bank.

Sfidat e vazhdueshme ekonomike në eurozonë

Disa tregues kryesorë kanë nxjerrë në pah sfidat e vazhdueshme ekonomike. Punësimi ra për herë të parë që nga janari 2021, duke demonstruar ndikimin e dobësimit të kushteve të kërkesës në tregun e punës. Kjo rënie ndikoi kryesisht në prodhim, ndërkohë që stafi në sektorin e shërbimeve vazhdoi të zgjerohej.

Ekonomitë e mëdha të eurozonës dëshmuan një tkurrje të aktivitetit të biznesit me Francën, e ndjekur nga afër nga Gjermania dhe Italia, duke përjetuar rënie. Për më tepër, sektori privat i Spanjës u tkurr për herë të parë që nga gushti. Vetëm Irlanda pa një zgjerim të prodhimit midis rajoneve të eurozonës.

Kërkesa e dobët e vazhdueshme i ka detyruar kompanitë të gërmojnë më tej në sasitë e tyre të prapambetura, duke rezultuar në një rënie të theksuar të porosive të papaguara për të tetin muaj radhazi.

Peizazhi ekonomik u ndikua edhe nga presionet inflacioniste në rritje me rritje të ndjeshme të çmimeve të inputeve, veçanërisht në sektorin e shërbimeve, ndërkohë që prodhuesit pësuan ulje të shpenzimeve.