Lajme

Inflacioni zviceran për muajin qershor bie brenda “zonës së komforit” të Bankës Qendrore

Çmimi i mallrave në Zvicër është rritur për 1.7% në qershor krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Por ndërsa kjo rritje korrespondon me përkufizimin e Bankës Kombëtare të Zvicrës (SNB) për stabilitetin e çmimeve, norma vjetore e inflacionit parashikohet ende në 2.2%, përcjell albinfo.ch.

Inflacioni vazhdon të stabilizohet në Zvicër nga rritja prej 2.8% e vërejtur për vitin 2022 dhe nivelet prej 3.4% të parë në fillim të 2023-ës.

Kostoja e ushqimit dhe pijeve alkoolike u rrit 5.1% muajin e kaluar krahasuar me qershorin 2022, njoftoi të hënën Zyra Federale e Statistikave. Kostot e banesave dhe energjisë u rritën me 2.9%.

Por çmimi i produkteve të naftës ra me një masë masive 22.6% nga viti në vit, gjë që rezultoi në një ulje prej 3.3% të kostove të transportit.

Në vlerësimin e saj më të fundit të politikës monetare më 22 qershor, SNB parashikoi që inflacioni të peshonte në 2.2% për këtë dhe vitin e ardhshëm përpara se të binte lehtë në 2.1% më 2025.

Banka Qendrore i konsideron rritjet e çmimeve mbi 2% si të paqëndrueshme dhe kështu rriti normat e interesit në 1.75%.

“Inflacioni ka të ngjarë të mbetet i ngritur në mbarë botën për momentin. Megjithatë, në afat të mesëm, ajo duhet të kthehet në nivele më të moderuara, jo më pak falë politikës monetare më kufizuese dhe për shkak të ngadalësimit ekonomik”, deklaroi SNB atë kohë.

Banka Qendrore beson se çmimet më të larta të energjisë elektrike dhe qiratë, si dhe presioni më i vazhdueshëm inflacioniste nga jashtë do të vazhdojnë të kthejnë vidën mbi çmimet e konsumit zviceran, përcjell tutje albinfo.ch.