Lajme

Inovacionet kryesore shëndetësore në vitin 2023

Mjekët dhe bioinxhinierët kanë bërë përparime të rëndësishme globalisht këtë vit të kaluar me teknologji dhe trajtime të reja inovative në shëndetësi.

Gert-Jan Oskam u tha se ai nuk do të ishte në gjendje të ecte më pas një aksidenti me biçikletë dymbëdhjetë vjet më parë që i dëmtoi palcën kurrizore. Në maj, mjekët në Zvicër vendosën me sukses një lidhje me valë midis implanteve në trurin e tij dhe shtyllës kurrizore, këto dërguan sinjale që stimuluan lëvizjen në këmbët e tij.

Për pacientin paraplegjik 40-vjeçar, hapat e ngadaltë nënkuptojnë gjithçka. “Implanti i trurit mësoi atë që po bëja me ijet e mia, kështu që ishte rezultati më i mirë,” tha Oskam. I njëjti ekip i kirurgëve, neurologëve dhe ekspertëve të elektronikës ndihmuan përsëri me sukses një pacient me sëmundjen e Parkinsonit të ecte pa ndihmë në nëntor duke përdorur 16 elektroda mbi shtyllën kurrizore të lidhura me një stimulues kardiak në bark, transmeton albinfo.ch.

Në një tjetër risi shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, studiuesit shpikën një test të ri për diagnostikimin e kancerit, duke analizuar komponimet në frymëmarrjen e një pacienti përmes tubave të veçantë. Sipas shkencëtarit kryesor të ekipit, profesor George Hanna nga Imperial College London, tumore të ndryshme nxjerrin gazra të ndryshëm në mënyrë që të mund të identifikohen në frymën tonë. Provat e mëparshme kanë treguar saktësi 90 për qind dhe mund të zbulojë kancerin e zorrëve, pankreasit dhe ezofagut në një fazë të hershme. “Pra, zbulimi i këtyre komponimeve jep një tregues se çfarë lloj kanceri dhe nëse pacienti ka kancer apo nuk ka kancer,” tha Hanna, Shefja e Kirurgjisë dhe Kancerit, Kolegji Imperial në Londër. Ekipi shpreson që tubat do të jenë në gjendje t’i bëjnë trajtimet më efektive.

Ka shpresa se zhvillimet e ndodhura këtë vit do të ndihmojnë edhe në luftën kundër malaries. Në vitin 2021, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) miratoi vaksinën e parë të malaries, RTS,S. Këtë vit, ajo miratoi një vaksinë të dytë të malaries të quajtur R21 Matrix M. Hulumtimet sugjeruan që vaksina reduktoi rastet simptomatike të malaries me 75 për qind pas tre dozave. Të dyja vaksinat pritet të shpërndahen në disa vende afrikane në vitin 2024. Në vitin 2022, Afrika ishte shtëpia e 233 milionë rasteve të malaries dhe 580,000 vdekjeve nga malaria.

Ky vit shënoi gjithashtu një moment historik në kërkimin e sëmundjes Alzheimer. Shkencëtarët kanë luftuar për të zhvilluar ilaçe për të luftuar Alzheimerin për dekada. Por Lecanemab nga firma farmaceutike Eisai dhe donanemab nga Eli Lilly kanë fituar më në fund miratimet rregullatore në disa rajone. Provat treguan se donanemabi ngadalësoi përkeqësimin e kujtesës me 20 për qind dhe rënien e aktiviteteve të përditshme me 40 për qind. Lacanemab u tregua të jetë efektiv në ngadalësimin e progresionit të Alzheimerit me 27 për qind. Ilaçet janë krijuar për të ndihmuar në zbërthimin e pllakës amiloide që ndërtohet në trurin e njerëzve me sëmundjen Alzheimer. “Ne kemi një rrugë shumë të qartë për të reduktuar ashpërsinë dhe ngadalësimin e përparimit të sëmundjes në sëmundjen e Alzheimerit,” tha Dr Stephanie Fowler, një neuroshkencëtare në Institutin e Kërkimit të Demencës në Mbretërinë e Bashkuar të Kolegjit Universitar të Londrës dhe Institutin e Zbulimit të Barnave.