Lajme

Këto janë profesionet në Zvicër që duhet të dini me patjetër gjuhen angleze

Zvicra duket se i ofron të gjitha punëtorit ndërkombëtar – një standard shumë të lartë jetese, pagë të madhe, infrastrukturë të shkëlqyer dhe bukuri natyrore mahnitëse në zemër të Evropës.

Se çfarë keni më shumë gjasa të gjeni një punë duke bërë si anglishtfolës në Zvicër dhe merrni një pasqyrë mbi tregun e punës nga një sektor i njohur me të sapoardhurit.

Cilat dhe ku janë – teorikisht – punët?

Falë një kombinimi të gjeografisë – Zvicra është një vend ku bazohen një sërë kompanish të mëdha dhe organizatash kërkimore.

Banka, natyrisht, është një forcë zvicerane. UBS dhe Raiffeisen janë dy fuqi lokale, por ka gjithashtu një numër të konsiderueshëm bankash private që kujdesen për një klientelë të pasur, e qe gjuha angleze është e obliguar.

Shumica e bankave globale kanë gjithashtu një ose më shumë zyra – shumë prej tyre në kryeqytetin financiar të vendit, Cyrih.

Farmaceutikë janë një tjetër fushë në të cilën Zvicra shkëlqen – ajo përbën rreth pesë për qind të prodhimit të brendshëm bruto të vendit, qe është e obliguar gjuha angeze.

Gjigantët farmaceutikë zviceranë përfshijnë Roche dhe Novartis, me kompani më të vogla dhe më të specializuara që numërojnë qindra, nëse jo mijëra.

Zvicra është gjithashtu një lider në kërkimin dhe arsimin, me disa universitete ndër më të renditurit në botë për kërkimin dhe inovacionin që duhet të kesh njohuri të gjuhës angeze.

Punëdhënësit kryesorë në kërkimin shkencor përfshijnë Institutin Federal të Teknologjisë të Lozanës, Institutin Federal të Teknologjisë së Cyrihut, Universitetin e Cyrihut, Universitetin e Bazelit dhe Universitetin e Bernës.

Sidoqoftë, nëse jeni një punonjës i IT-së, jini të kujdesshëm. Pavarësisht përqendrimit relativ të punëve në nivel ekzekutiv dhe kërkimor brenda Zvicrës, ngjarjet e viteve të fundit kanë parë që punët e teknologjisë kanë marrë një nivel, ku me njohjen e gjuhes shqipe, ju lirshëm mund të merrni këtë punë.

Greg Tomasik, themelues i bordit të punës SwissDevJobs.ch tha për The Local: “Tregu i punës në IT është aktualisht shumë më keq se në fillim të 2023.