Kosova

Kosova, ende pa ambasadorë në 12 vende të botës

Në plot 12 vende të botës, prej muajsh Kosova nuk ka ambasadorë të akredituar. Disa zyrave në këto vende këtë fundgusht iu mbyllën edhe dyert.

Ekspertët vlerësojnë se Kosova nuk ka mbulueshmëri me ambasadorë jashtë vendit, e ka të pamundur aplikimin në organizata ndërkombëtare, dhe po të pamundur e ka ta përballojë fushatën e Serbisë për çnjohje.

Sapo iu përfundoi mandati atasheve në Amerikë, Gjermani e Turqi, Ministria e Mbrojtjes dhe ajo e Punëve të Jashtme i emëruan pasuesit.

Në vend të Ilir Qeriqit në SHBA është emëruar Berat Shala; në Gjermani Xhavit Sadriaj pasohet nga Besim Gashi, e në vend të Bekim Osmanit që ishte atashe ushtarak në Turqi u emërua Bekim Zejnullahu.

Punët e një ambasadori në misionet diplomatike nuk zëvendësohen dot nga ushtarakët, por sipas ish-atasheut të parë të mbrojtjes në SHBA, Xhavit Gashi, përfaqësuesi i ushtrisë edhe mund t’u japë një dorë punëve politike. Gashi në një intervistë për Klanin ka ndarë edhe një përvojë të tij.

“Ambasadori Ismaili ishte dikur në New York… kur telefonon ministri Hoxhaj thotë keq që nuk qenka aty se më duhet të takohem me dikë në Shtëpinë e Bardhë tek stafi i Biden, atëherë unë drejtpërdrejt kontaktova me stafin e zv. presidentit dhe e morëm punë të kryer, edhe është befasuar se ai më ka njoftuar mua vetëm si ushtarak, e jo si diplomat”, ka deklaruar ai.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI