Kosova

Kurti: Dialogu i 27 qershorit, në përputhje me kërkesat e Serbisë

Lideri i Vetëvendosjes, Albin Kurti, ka thënë që takimi mes palës kosovare dhe asaj serbe më 27 qershor në Washington, për dialogun, është në përputhje me kërkesat e Serbisë.

Kurti përmes një postimi në Facebook ka thënë që vetëm Serbia të jetë e kënaqur, u krijua “Qeveria Koti, e cila varet nga secili deputet i Listës Serbe”.

Sipas Kurtit, marrëveshja që do të jetë e “papranueshme”, gjen mbështetje vetëm te politikanë e zyrtarë që nuk përfaqësojnë popullin, sikurse Thaçi e Hoti.

Statusi i plotë:

Rifillimi i dialogut po u përshtatet kërkesave të Serbisë, si në kohë ashtu edhe në përmbajtje. Data 27 qershor e takimit është aty, sepse vjen pas datës 21 qershor kur mbahen zgjedhjet në Serbi dhe datës 24 qershor kur Vuçiq shkon në Moskë për t’u takuar me Putinin.

Në anën tjetër, që Serbia të jetë e kënaqur, u sajua një qeveri koti në Kosovë, e cila varet nga secili deputet i Listës Serbe, që hoqi reciprocitetin me Serbinë dhe iu zotua emisarit Grenell që nuk do të kërkojë anëtarësim për Kosovën në organizatat ndërkombëtare (kjo e fundit është heqje dorë nga neni 17, paragrafi 1, i Kushtetutës së Republikës së Kosovës).

Në fakt, më parë se dialog si proces, ky duket si takim njëditor, ku servohen marrëveshjet.

Qasja e këtillë asimetrike që ka për pikënisje pabarazinë e normuar midis Kosovës e Serbisë, sjell veçse marrëveshje të dëmshme, rrjedhimisht të papranueshme e të pazbatueshme. Andaj kjo gjen mbështetje vetëm te politikanë e zyrtarë që nuk përfaqësojnë popullin, sikurse Thaçi e Hoti.