Lajme

Liftet e skive që u mbyllën më herët për shkak të mungesës së borës

Resorti Gruyère i Moléson mbylli ashensorët e skive të hënën për shkak të mungesës së borës. Ata duhet të kishin funksionuar deri në gjysmën e dytë të marsit.

Kjo mbyllje e hershme duhet të bëjë të mundur rihapjen më të shpejtë të ambienteve për sezonin e verës, domethënë më 27 prill dhe jo më 9 maj. Puna e rishikimit filloi këtë javë.

Resorti Fribourg Prealps po përpiqet të përshtatet me ngrohjen globale, shpjegon drejtori i ashensorit të skive, Antoine Micheloud.

“20 vjet më parë, për sa i përket skijimit, ne e mbyllëm më 12 ose 13 prill. Dhe tani do të hapet në 27 prill për verën, shohim që klima ka ndryshuar në një kohë shumë të shkurtër”, thotë ai.

“Oferta duhet të përshtatet. Këtë vit, objektivi ynë është që të hapemi më herët për një sezon të zgjatur veror. Por, ne i bëjmë vetes pyetje për të ardhmen. Sezonet si ajo që sapo kemi përjetuar, në kontekstin klimatik që po përjetojmë, na detyrojnë të shikojmë të ardhmen ndryshe”, thekson ai.

“Kjo përshtatje e kalendarit do të bëjë të mundur testimin e tërheqjes së klientëve për malet në pranverë, sepse ka më shumë se 15 vjet që ashensorët tanë të skive nuk kanë funksionuar gjatë muajit prill”, tregon resorti.

Rezultatet e këtij “testi” të plotë mund të ndihmojnë për të përshtatur më mirë strategjinë e hapjes në të ardhmen, nëse ky lloj dimri përsëritet.

Ashensorët e skive Moléson arrijnë mesatarisht rreth 70% të xhiros së tyre midis mesit të majit dhe fundit të tetorit dhe mbulojnë të gjitha kostot e tyre vjetore duke përdorur të ashtuquajturat të ardhura “verë”. Financat prandaj nuk janë të rrezikuara nga kjo situatë, thotë kompania./RTS