Lajme

Ligji për personat LGBTI, drejt fitores në Zvicër

Përmes këtij ligji personat e komunitetit LGBTI gëzojnë të drejta të barabarta martesore, përfshirë edhe adaptimin e fëmijëve

Një reformë ligjore për të mundësuar martesën dhe birësimin e përbashkët për çiftet e të njëjtit seks është gati për miratim gjithëpërfshirës nga qytetarët zviceranë.

Votimi përfundoi mesditën e së dielës (sot) dhe ky ligj që do ta bënte Zvicrën vendin e 30-të në mbarë botën – dhe një nga të fundit në Evropën Perëndimore – e cila zgjeron statusin e plotë martesor për çiftet meshkuj – meshkuj dhe femra – femra, raporton swissinfo.ch, transmeton Albinfo.ch.

Projeksionet më të azhurnuara nga instituti kërkimor Gfs Bern mendojnë se projektligji “martesa për të gjithë” do të pranohet nga 64% e votuesve, shifër kjo më e lartë se sa kishte parashikuar një sondazh i opinionit të kohëve të fundit.

Rezultatet përfundimtare priten më vonë pasdite.

Olga Baranova, drejtoreshë e fushatës së anës “po”, i tha agjencisë së lajmeve Keystone-SDA se ishte e befasuar nga shtrirja e mbështetjes, e cila siç tha ajo, ishte një sinjal për çiftet e të njëjtit seks se popullata i sheh ata si të barabartë – si partnerë ashtu edhe si prindër, përcjell Albinfo.ch.

Ajo shtoi se votimi nuk ishte megjithatë vetëm një gjest “simbolik”: kishte të bënte me eliminimin e pabarazive dhe dhënien e çifteve të të njëjtit seks të njëjtat të drejta konkrete – përfshirë të drejtat riprodhuese – si çiftet heteroseksuale.

Që nga viti 2007, falë një akti të partneritetit civil, çiftet e të njëjtit seks në Zvicër mund të kenë të njëjtat të drejta si heteroseksualët.

Tani, megjithatë, ata do të jenë në gjendje të birësojnë së bashku fëmijë – dhe jo vetëm fëmijë të prindëruar nga njëri prej tyre – ndërsa çiftet lezbike do të jenë në gjendje të kenë qasje tek dhuruesit e spermës dhe në lindjen e ndihmuar mjekësore.

“Martesa për të gjithë është një hap i madh në rrugën drejt barazisë”

Çiftet e të njëjtit seks do të jenë në gjendje të aplikojnë për të njëjtin proces të lehtësuar të shtetësisë në dispozicion të bashkëshortëve të huaj të shtetasve zviceranë.

OJQ -ja Amnesty International tha në një deklaratë se ishte një “piketë për barazinë”, duke i bërë jehonë gëzimit të grupeve të ndryshme LGBTIQ në Zvicër.

Fushatë me në qendër fëmijët

Ndryshimi i kodit civil, i mbështetur nga qeveria dhe shumica e partive kryesore politike, u miratua nga parlamenti në dhjetorin e kaluar, por u sfidua në një referendum nga kundërshtarët që mblodhën 50,000 nënshkrimet e nevojshme, transmeton tutje Albinfo.ch.

Të dielën drejtori i fushatës së kampanjës “jo”, Anian Liebrand, i tha televizionit SRF se nuk ishte penduar që e detyroi temën të votonte.

Kundërshtarët – të cilët përfshinin Partinë Popullore të djathtë dhe disa anëtarë të Qendrës dhe partive Ungjillore – ngritën “pyetje të rëndësishme”, tha Liebrand, në veçanti çështja e rregullave të dhurimit të spermës dhe vendi i fëmijëve.

Votuesit zviceranë duket se do të kenë fjalën e fundit mbi një ligj për martesat e të njëjtit seks, pasi kundërshtarët dorëzuan nënshkrimet që kërkonin një referendum.

Gjatë fushatës, kundërshtarët kishin argumentuar se e drejta e çifteve lezbike për të hyrë në bankat e spermës në Zvicër – ku emri i dhuruesit është i arritshëm për fëmijën vetëm kur ai ose ajo të mbushë 18 vjeç – në fakt i privon fëmijët nga e drejta për të pasur baba.

Monika Rüegger nga Partia Popullore i tha Keystone-SDA të dielën se ishte një “ditë e zezë” për fëmijët.

Çështja e diskutueshme e pyetjes për dhurimin e spermës u detyrua nën flamurin e pyetjes “jokontroverse” të barazisë martesore, tha ajo.

Rüegger gjithashtu i bëri jehonë një tjetër frike të ngritur nga pala “jo” gjatë fushatës: se votimi do të çonte në propozime të ardhshme për të legalizuar procedurat e zëvendësimit ose dhurimet e ovulave.

Spektri i praktikave të tilla – të cilat janë të paligjshme në Zvicër – u përhapën përmes posterave të ashpër dhe provokues të fushatës nga kundërshtarët gjatë një fushate civile.

Surrogati nuk përmendet në legjislacionin e ri.