Lajme

Maqedonia Veriore, lidere e inflacionit në rajon

Raporti i Bankës Botërore nxjerr në pah se Maqedonia e Veriut është liderë në rajon për sa i përket rritjes së inflacionit. Muajin dhjetor e mbyllëm me 18,7% inflacion të shtuar që nënkupton se nga 100 denarë që keni, vlera reale e tyre është 81,3 denarë, me të cilat mund të blesh produkte apo të marrësh shërbime. Sa për krahasim, inflacioni në Mal të Zi ishte 17,5%, në Serbi 15,1%, Kroaci 13,5% dhe në Slloveni 10,3%.

“Ngadalësimi i rritjes dhe investimeve të biznesit do të kenë pasoja shkatërruese në arsim, shëndetësi, infrastrukturë dhe varfëri, duke përfshirë kërkesat në rritje të ndryshimeve klimatike, thanë nga Raporti i Bannkës Botërore.

Banka Botërore uli parashikimet e rritjes për vitin 2023 në një nivel që është në prag të recesionit për shumë vende, duke përmendur ndikimin e rritjes së normave të interesit, vazhdimin e agresionit rus kundër Ukrainës dhe kolapsin e motorëve kryesorë të rritjes ekonomike globale. Në vitin 2023, Prodhimi Bruto Vendor pritet të rritet me 2.7%, që, nëse përjashtohen recesionet e 2009 dhe 2020, është shkalla më e ulët në gati tre dekada, sipas raportit të Bankës Botërore.

“Duke pasur parasysh kushtet e ndjeshme ekonomike, çdo ndikim negativ shtesë, si inflacioni më i lartë se sa pritej, një rritje e normave të interesit për ta frenuar atë, një ringjallje e pandemisë COVID-19 ose një përshkallëzim i tensioneve gjeopolitike, mund të shtyjë ekonominë globale në recesion”, deklaruan nga Raporti i Bankës Botërore./koha.mk