Lajme

Mbi 22 orë bisedime, BE dështon të arrijë marrëveshje për Intelegjencën Artificiale

Parlamenti Evropian dhe vendet anëtare dështuan të enjten për të arritur një marrëveshje politike mbi Aktin e Inteligjencës Artificiale pas bisedimeve maratonë në Bruksel që zgjatën mbi 22 orë.

Negociatat do të rifillojnë të premten.

Negociatat filluan të mërkurën pasdite, vazhduan gjatë gjithë natës, vazhduan gjatë mëngjesit dhe përfunduan të enjten pasdite, me një axhendë që thuhet se përmbante mbi 23 pika, duke reflektuar teknikën ekstreme të çështjes në fjalë, përcjell albinfo.ch.

Akti konsiderohet si përpjekja e parë në botë për të rregulluar inteligjencën artificiale, një teknologji me një kapacitet mahnitës dhe shpesh të paparashikueshëm për të evoluar, në një mënyrë gjithëpërfshirëse, të bazuar në etikë dhe të qëndrueshme mjedisore.

Diskutimet u zhvilluan në sfondin e lobimit agresiv nga Big Tech dhe bizneset fillestare, paralajmërimet e rrepta nga shoqëria civile dhe kontrollin intensiv të medias pasi legjislacioni nga Brukseli mund të ndikojë fare mirë në përpjekjet e udhëhequra nga shteti në mbarë botën.

Duke pasur parasysh aksionet e larta, Parlamenti Evropian dhe Këshilli, i cili përfaqëson shtetet anëtare, u zotuan t’i japin një shans të dytë të premten, duke filluar nga ora 9:00.

“Shumë përparim i bërë gjatë (22 orëve) të fundit në Aktin e AI,” tha Thierry Breton, Komisioneri Evropian për tregun e brendshëm.

Ligjvënësit që morën pjesë në diskutimet e zgjatura thanë gjithashtu se ishte arritur përparim i konsiderueshëm, pa dhënë më shumë detaje për hir të konfidencialitetit.

Negociatat ishin negociata të vështira midis eurodeputetëve dhe qeverive mbi një varg pyetjesh thellësisht komplekse, më së shumti rregullimi i modeleve të themelimit që fuqizojnë chatbot si ChatGPT revolucionar i OpenAI dhe synonin përjashtime për përdorimin e identifikimit biometrik në kohë reale në hapësirat publike.