Lajme

Menaxhim i pranueshëm i krizës Covid-19, vlerësohet nga ekspertët zviceranë

Menaxhimi i krizave të autoriteteve shëndetësore zvicerane është vlerësuar përgjithësisht i mirë nga një panel ekspertësh. Por, raporti i tyre kritikon nivelin e gatishmërisë së vendit dhe disa masa kufizuese gjatë pandemisë, përcjell albinfo.ch.

Raporti i ekspertëve, i botuar të martën, thoshte se qeveritë kombëtare dhe kantonale kishin “përballuar në thelb mirë” gjatë pandemisë dhe se politikat e tyre kishin qenë të përshtatshme.

Megjithatë, ekspertët kritikuan autoritetet se nuk ishin plotësisht të përgatitur për krizën. Ata shtuan se mbyllja e shkollave nga marsi deri në maj të vitit 2020 ishte e panevojshme. Më shumë kritika iu drejtuan autoriteteve për kufizimin e aksesit në shtëpitë e të moshuarve, si dhe për ndalimin e disa operacioneve në spitale. Mungesa e një strategjie dixhitale për menaxhimin e krizave dhe mungesa e materialit mbrojtës, veçanërisht maskave higjienike për fytyrën, u theksua gjithashtu në raport.

Qeveria zvicerane pati kritika të veçanta, duke përfshirë vendimin e saj për të deleguar menaxhimin e krizës në 26 kantonet në verën e vitit 2020. Mungesa e koordinimit midis autoriteteve kombëtare dhe kantonale rezultoi në një rritje të përtërirë të rasteve me Covid në vjeshtë dhe dimër 2021, sipas ekspertëve.

Ekspertët vunë në dukje se cilësia e lartë e sistemit shëndetësor zviceran ishte siguruar gjatë fazës së parë të pandemisë dhe kufizimet anti-Covid ishin pranuar nga pjesë të mëdha të popullsisë.

Bllokimi kombëtar tetëjavor në vitin 2020 u konsiderua gjithashtu i matur, thanë ekspertët. Studimi u përpilua nga përfaqësues të instituteve kërkimore, konsulencave, universiteteve dhe një firme ligjore. Është porositur nga zyra e shëndetësisë dhe ka mbuluar periudhën nga marsi 2020 deri në korrik 2021, por nuk përfshin vitin e dytë të pandemisë, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI