Lajme

Në cilat kantone ka rritje të rasteve në Zvicër

Zyra Federale e Shëndetësisë po jep alarmin pasi rastet me Covid janë sërish në rritje në shumë kantone zvicerane.

Shifrat kanë treguar një rritje të vazhdueshme që nga fundjava. Në fillim të kësaj jave kishte 1,240 raste të reja. Një javë më parë ishin 923, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Por jo të gjitha kantonet po tregojnë të njëjtën normë rritjeje. Norma kombëtare po mbahet poshtë pasi kantonet Bern dhe Cyrihu nuk po përjetojnë ende një rritje.

Ekspertët theksojnë se kantonet që përballen më mirë me virusin janë ato që kanë shkallë më të lartë të vaksinimit. Dhe ndryshimet janë domethënëse.

Në nivel kombëtar, gjatë 14 ditëve të fundit ka pasur 143 infeksione për 100,000. Në kantonin Ticino kishte vetëm 68, në Bazel 78 dhe Cyrih 124. Të gjitha ato kantone kanë një shkallë të plotë vaksinimi prej 65% ose më shumë.

Por kantonet me vaksinat më të ulëta, Uri dhe të dy Appenzells, shkalla e infeksionit është 386. Kjo është shumë më e lartë se mesatarja kombëtare.

Efekti i vaksinimit tregon edhe moshat e të infektuarve. Të rinjtë – midis 10 dhe 29 – tani kanë më shumë gjasa të kapin Covid – pasi ata janë më pak të vaksinuar.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI