Koronavirusi: çast pas çasti

Në cilat vende evropiane është rritur shkalla e infeksionit

Luksemburgu ka numrin më të lartë me një mesatare prej 136.5 raste për 100,000 banorë të raportuar gjatë 14 ditëve të mëparshme

Sipas të dhënave të fundit, Suedia, Portugalia dhe Bullgaria kanë disa nga nivelet më të larta të infeksioneve të reja COVID-19 në Bashkimin Evropian.

Sipas të dhënave të publikuara nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), katër shtete anëtare të BE-së aktualisht kanë një normë të papërpunuar me mbi 40 raste për 100,000 banorë.

Luksemburgu ka numrin më të lartë me një mesatare prej 136.5 raste për 100,000 banorë të raportuar gjatë 14 ditëve të mëparshme. Por vendi ka raportuar vetëm një vdekje nga COVID-19 gjatë dy javëve të fundit, transmeton Scan.

Suedia kishte më pak se gjysmën e shkallës së infeksioneve, 57.3 raste për 100,000 banorë, por shkalla më të lartë të vdekjeve kumulative në bllok me 1.9 raste për 100,000 banorë, përcjell albinfo.ch.

Gjatë 14 ditëve të kaluara, Stokholmi ka raportuar 6.642 infeksione të reja dhe 208 vdekje. Që nga fillimi i shpërthimit në Mars vendi ka regjistruar më shumë se 77.280 raste dhe 5,619 vdekje.

Suedia kishte tërhequr kritika nga shtetet e tjera anëtare për gjallërimin e këtij trendi dhe mos vendosjen e masave të rrepta të bllokimit në mënyrë që të pengojë përhapjen e virusit në shumicën e shkollave dhe bizneseve, përfshirë bare dhe restorante, të lejohen të qëndrojnë të hapur gjatë gjithë krizës shëndetësore.

Në fund të muajit të kaluar, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) përfshiu Suedinë në një listë me 11 vendet evropiane që kalojnë një “ringjallje shumë domethënëse” të virusit, për të cilin vendi kundërshtoi me forcë.

Shefi epidemiolog Anders Tegnell argumentoi në atë kohë se numri i shtuar i rasteve ishte për shkak të më shumë testimeve dhe se numri i pacientëve në kujdes intensiv ishte në rënie.

Pas Suedisë, Portugalia dhe Bullgaria kanë numrin kumulativ më të lartë të bllokut 14-ditor të vdekjeve të COVID-19 për 100,000 banorë me 0.8 raste.

Gjatë dy javëve të mëparshme, autoritetet në Sofje kanë raportuar 65 vdekje nga COVID-19, duke përbërë më shumë se 20 përqind të numrit të përgjithshëm të vdekjeve të vendit nga 297.

Numri i infeksioneve u rrit me 3,127, që paraqet 37 përqind të numrit të përgjithshëm të infeksioneve të vërejtura në Bullgari që nga fillimi i shpërthimit.

Ndërkohë, në Portugali, shkalla e infeksionit 14-ditor është tani në 47.9 me afro 5.300 raste të reja të raportuara në atë periudhë. 95 persona të tjerë gjithashtu kanë humbur jetën e tyre nga virusi.  Në total, janë regjistruar 1,682 vdekje dhe 48.077 raste.

Qeveria portugeze ndërmori masa të shpejta, drastike në fillim të krizës shëndetësore e cila i lejoi vendit të shmangte fatin e fqinjit Spanjë.

Një pjesë e kryeqytetit, Lisbona, u mbyllën përsëri në 1 korrik për shkak të një rritje të rasteve me banorët e lejuar vetëm për të blerë mallra thelbësore të tilla si ushqim dhe ilaç. Tubimet e më shumë se pesë personave gjithashtu mbeten të ndaluara në këto zona.