Lajme

Në Dyseldorf u mbajt manifestimi letrar “Azem Shkreli” 2020

Lidhja e Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë në Gjermani ka mbajtur në Dyseldorf manifestimin letrar "Azem Shkreli“ 2020 

Të dielën, më 20 shtator në Virtschaftsklub në Dyseldorf është mbajtur manifestimi letrar „Azem Shkreli“ 2020.

Në kushte të Pandemisë COVID 19 manifestimi u mbajt me pjesëmarrje të redukuar duke iu pëeshtatur rregullave në fuqi, thuhet në një njoftim të dërguar nga kryesia e Lidhjes së Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë në Gjermani, organizatore e aktivitetit.

Salla e Wirtschaftsklubit në Dyseldorf ishte e rregulluar për 40 pjesmarrës dhe u mbush e tëra. Manifestimit i parapriu kënga me vargjet e Azem Skrelit „Kënga e turpit“. Mirëseardhje të pranishmëve ju uroi kryetari i LSHAKSH- në Gjermani z. Pal Sokoli.


Manifestimin e pershëndetën biznesmeni dhe humanisti io njohur z. Lazim Destani, përfaqësuesi i Ambasadës së Maqedonisë veriore, përfaqësia në Bon z. Burhan Caraja, Kryetari i nderit i LSHAKSH – në Gjermani z. Martin Çuni, Imami i Qendrës islamike në Dyseldorf dhe kryetar i Unionit të Qendrave islamike shqiptare në Gjermani z. Mensur Halili dhe Shoqata e Femrës shqiptare ne Dyseldorf.

Në fjalën kryesore për Azem Shkrelin, Pal Sokoli kishte përfshirë mbresa nga z. Ismail Kadare, Dritero Agolli dhe Don Lush Gjergji, ku përshkruhej veprimtaria letrare-artistike e Azem Shkrelit.

U vazhdua si tradicionalisht me Orën letrare ku poetët pjesmarrës lexuan poezi kryesisht kushtuar Azem Shkrelit. Poezi lexuan: Dibran Demaku, Martin Çuni, Sead Ramadani, Sadri Gashi, Angjelinë Krasniqi, Mehdi Ibrahimi dhe Pal Sokoli.

Pas Orës letrare u promovuan edhe dy vepra të reja të anëtarëve të LSHAKSH-në Gjermani.
U prezantua libri dokumentar i Martin Çunit, “Feniks në Kalvar“ për të cilin referoi poetja Angjelinë Krasniqi dhe libri poetik i Sead Ramadanit, “Në kthetrat e kohës“ për të cilin referoi Pal Sokoli.

Në fund të manifestimit u ndanë tri mirënjohje. Njëra prej tyre iu nda Sylejman Gashit (post mortem). Po kështu mirënjohje iu nda edhe z. Dibran Demaku për aktivitetet e vazhdueshme pranë Lidhjes që nga themelumi e deri ditët e sotme.

Një mirënjohje  tjetër iu nda Shoqatës se Femrës Shqiptare „Dora D‘ Istria“ nga Dyseldorfi për aktivitete të vazhdueshme dhe kontribuese për integrimine gruas shqiptare në rrethin ku jeton, për të cilën falënderoi kryetarja Znj. Lindita Kryeziu.

Artisti Abdullah Gjongecaj e përshëndeti këtë manifestim duke apeluar qe të koordinohen shoqatat dhe aktivitetët dhe të përkrahen nga institucionët.

Hajredin Ibrahimi u ndal me shumë të aktivitetet tona për tu bërë faktor që tërheq interesimin e institucioneve.

Manifestimi i djeshëm në një ambient të mrekullueshëm ishte një vazhdim tradite edhe pse në kushte pandemie.

Pas manifestimit, nikoqiri kishte siguruar pije dhe ushqime. Pjesëmarrësit patën rastin të kalojnë se bashku, në bashkëbisedim me njëri tjetrin.

Konkursi tradicional i këtij manifestimi kësaj radhe nuk u mbajt dhe veprat konkuruese u mbajtën për vitin tjetër.