Bota

Hungari: Kërkohet bojkotimi i Coca Cola-s, për shkak të reklamave me LGBTQ

Reklamat nga Coca Cola që promovojnë pranimin e homoseksualëve kanë shkaktuar një thirrje për bojkot nga një anëtar i lartë i partisë qeverisëse të krahut të djathtë të Hungarisë.

Posterët, në të njëjtën kohë me ngjarjen javore të “Revolucionit të Dashurisë”, që filloi të mërkurën në Budapest, tregojnë për homoseksualët dhe çiftet të buzëqeshur me parulla të tilla si “sheqeri zero, paragjykimi zero”.

Ajo ka shqetësuar disa përkrahës të partisë nacionaliste Fidesz të Viktor Orban, e cila mbështet një ndalim paraprak të martesës me të njëjtin seks dhe po përpiqet të kthejë partneritetet ekzistuese të të njëjtit seks.

Të dielën, anëtari i Fidesz, Istvan Boldog bëri thirrje për bojkotimin e produkteve Coca Cola gjatë fushatës së tij “provokuese”. Por me rritjen e pranimit të homoseksualëve midis hungarezëve, ishte e paqartë nëse thirrja e tij do të fitonte tërheqje.

Portalet e lajmeve të krahut të djathtë i bënin jehonë antipatisë së tij.

“Lobi homoseksual po e rrethon Budapestin, duke mos lënë hapësirë ​​për ta shmangur këtë”, u ankua një, Pesti Sracok.

Coca Cola tha të hënën se festivali Sziget, që pritet të tërheqë më shumë se gjysmë milion njerëz, i bën jehonë parimeve thelbësore të shumëkombëshe të SHBA-së. “Ne besojmë se hetero- dhe homoseksualët kanë të drejtë ta duan personin që duan ashtu siç dëshirojnë”, tha ajo në një deklaratë.

Fidesz ndaloi së miratuari thirrjen e bojkotimit të Boldogut, duke thënë se hungarezët ishin të lirë të zgjidhnin nëse do të pinin Colan.

Tamas Dombos, një avokat i grupit për të drejtat e homoseksualëve, tha se qeveria ishte homofobike, por gjithashtu e vetëdijshme për pranimin në rritje të shoqërisë së stileve të homoseksualëve.

“Ne kemi një ndjenjë që ata po testojnë njerëz në këtë temë”, i tha ai Reuters.

“E gjithë propaganda e qeverisë është ndërtuar mbi konflikte dhe ata kanë nevojë për armiq. Pas BE-së, migrantët, OJQ-të dhe madje edhe të pastrehët, tani mund të jenë njerëz të LGBTQ”.

Sipas një studimi të Hatter për vitin 2018, gati dy të tretat e hungarezëve besojnë se homoseksualët duhet të jenë të lirë të jetojnë ashtu siç dëshirojnë, nga më pak se gjysma në 2002.

Të drejtat e homoseksualëve kanë shkaktuar më shumë trazira në Poloni, ku partia qeverisëse e së djathtës Ligj dhe Drejtësi (PiS), një aleat i Fidesz, ka filluar një fushatë anti-gay në një përpjekje të dukshme për të ri-energjizuar bazën e saj kryesisht rurale. Një revistë konservatore shpërndante afishe të “zonës pa LGBT” dhe disa qytete e kanë deklaruar veten “pa LGBT”.

Në Hungari, kryetari i parlamentit këtë vit tha se adoptimi i homoseksualëve ishte i barabartë me “pedofilinë në një kuptim moral”.

Orban jo rrallëherë i është drejtuar çështjes, megjithëse në një intervistë për vitin 2016 ai tha që njerëzit homoseksualë “mund të bëjnë atë që dëshirojnë, por nuk mund t’i njohin martesat e tyre nga shteti … Një mollë nuk mund të kërkojë të quhet dardhë”, përcjell Albinfo.ch.