Lajme

OBSH kërkon rritje të taksave për alkoolin dhe pijet me sheqer

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka bërë thirrje për rritjen e taksave për alkoolin dhe pijet me sheqer, si mjet për të promovuar një mënyrë jetese më të shëndetshme.

”Në nivel global, 2,6 milionë njerëz vdesin nga alkooli çdo vit dhe më shumë se 8 milionë nga një dietë e pashëndetshme. Zbatimi i taksës për alkoolin dhe pijet me sheqer do të reduktojë këto vdekje”, shkruan OBSH.

Sipas dokumenteve të OBSH-së, deri më sot, ndonëse shumica e vendeve zbatojnë një formë të taksës së alkoolit, strukturat e tyre tatimore shpesh nuk janë të dizajnuara në mënyrë adekuate për të dekurajuar dëmtimin shëndetësor dhe social dhe për të arritur qëllimet sociale, zhvillimore dhe ekonomike.

Megjithatë, për sa u përket taksave për pijet me sheqer, situata është ende shumë konfuze.

Të paktën 108 vende në botë aplikojnë një formë taksimi për të paktën një kategori pijesh në treg, me një nivel mesatar taksimi prej 6,6% krahasuar me çmimin e produktit.

“Taksimi i produkteve të pashëndetshme krijon popullsi më të shëndetshme. Ajo ka një efekt valëzim pozitiv në gjithë shoqërinë me më pak sëmundje dhe më shumë të ardhura për qeveritë për të ofruar shërbime publike”, theksoi OBSH.

”Në rastin e alkoolit, taksat gjithashtu ndihmojnë në parandalimin e dhunës dhe aksidenteve rrugore”, tha Rudiger Krech, kreu i Departamentit të Promovimit të Shëndetit i OBSH-së.