Bota

OJQ-të: Shpëtimi i migrantëve nuk është krim

ProActiva Open Arms, një OJQ spanjolle që shpëton emigrantët në Mesdhe, solli një nga anijet e shpëtimit në Strasburg dhe kërkoi fundin e kriminalizimit të OJQ-ve që shpëtuan jetët e tyre.

Tereza, emri i anijes shpëtuese që migrantët i solli në Strasburg, u përdor për t’iu qasur anijeve të gomës që mbanin emigrantë.

Shpëtimtari Annabel Montes tha se veprimet e tyre (ato të shpëtimit) janë të rrezikshme, por kjo është kryesisht për shkak të një mjedisi politik armiqësor ku jetojnë.

“Evropa dëshiron të na ndalojë, ata nuk kujdesen”, tha ajo. “Ata vetëm duan të ndalojnë organizatat (OJQ-të) me akuza ligjore, me dënime të mundshme me burgim, me gjoba të mëdha që nuk mund ta imagjinojmë, prandaj është e rrezikshme”.

“Pyetja është se si ta ndajmë debatin e kriminalizimit të OJQ-ve në Parlament”, tha deputeti Miguel Urbán. “Ne besojmë se duhet të themi me zë të lartë dhe të qartë se shpëtimi i jetës nuk është një krim”.

Lirimi i fundit i Kapitenes të Detit të Kuq, Carola Rackete, është përshëndetur si një sukses i ligjshëm për shpëtimin e OJQ-ve, shkruan Euronews, përcjell Albinfo.ch.

Por udhëheqësit e grupit të ekstremit të djathtë të Parlamentit Evropian për Identitet dhe Demokraci thonë se nëse gjyqtarët përpiqen të legalizojnë zbarkimin e emigrantëve, ata do të ndryshojnë ligjet.

“Nëse do të jetë e nevojshme, ne do t’i ndryshojmë këto rregulla për të garantuar që mbrojtja e kufirit tonë të mos delegohet tek institucionet private, por është e garantuar nga autoriteti publik, nga Italia dhe në një nivel të caktuar nga BE. Është qasja jonë”, tha eurodeputeti italian, Marco Zatti.

Pavarësisht se janë konsideruar si kriminelë nga disa dhe heronj nga të tjerët, OJQ-të po premtojnë të vazhdojnë shpëtimet në det.