Lajme

Pandemia po lë gjurmë në industrinë e orëve zvicerane

Prodhuesit zviceranë të orëve kanë frikë se do të goditen më keq nga koronavirusi sesa shumë industri të tjera.

Eksportet ranë 28% në nëntë muajt e parë të vitit ndërsa drejtuesit e ndërmarrjeve shohin një mori problemesh që nuk lidhen me pandeminë që do godasin shitjet e ardhshme.

Një studim i industrisë së orëve zvicerane nga konsulentët Deloitte ka gjetur pesimizëm të gjerë dhe të thellë. Sektori është përfshirë nga të njëjtat shqetësime pandemike si industritë e tjera. Eksportet e orave, të cilat ishin rritur nga 9 miliard CHF në 21 miliard CHF gjatë 20 viteve të fundit, janë ulur në mënyrë drastike në 2020.

Vetëm Kina regjistroi shifra pozitive dhe është gati të marrë përsipër nga Hong Kongu si tregu i vetëm më i rëndësishëm i eksportit. Segmenti më i goditur janë orët e prodhuara në masë, me kosto më të ulët. Por, drejtuesit kanë frikë se industria do të goditet nga më shumë probleme sesa nga pandemia. Edhe kur turizmi rifillon në një numër të madh, shumë vende do të tërhiqen nga lëkundja ekonomike e Covid-19. Tensionet gjeopolitike, të tilla si Brexit ose mosmarrëveshjet tregtare midis SHBA dhe Kinës, gjithashtu mund të pengojnë rimëkëmbjen, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch