Lajme

Papunësia në eurozonë bie në 6.4%, Zvicra me më së paku të papunë

Të dhënat e fundit nga Eurostat tregojnë se normat e papunësisë janë duke u përmirësuar paksa në zonën e euros dhe më gjerë në BE.

Shkalla e papunësisë në eurozonë ra në 6.4% në nëntor 2023, nga 6.5% në muajin e kaluar dhe nga 6.7% një vit më parë, sipas të dhënave më të fundit nga Eurostat, zyra statistikore e BE-së.

Shkalla e papunësisë në BE në tërësi ishte 5.9% në nëntor, gjithashtu në rënie nga 6% në tetor dhe nga 6.1% në nëntor 2022.

Eurostat vlerëson se pothuajse 13 milionë njerëz në BE, nga të cilët rreth 11 milionë janë në euro zonë, ishin të papunë në nëntor 2023., transmeton albinfo.ch.

Shkalla e papunësisë për të rinjtë (nën 25 vjeç) ishte 14.5% si në BE ashtu edhe në eurozonë, nga 14.8% në muajin e kaluar dhe afërsisht e njëjtë në nëntor 2022 (në të dy rajonet).

Kur shikojmë statistikat sipas gjinisë, shkalla e papunësisë së grave në eurozonë ishte 6.8%, nga 6.9% në tetor 2023. Norma për meshkujt ishte 6.1%, nga 6.2% një muaj më parë. Inflacioni i Eurozonës u rrit në 2.9% në dhjetor sipas Eurostat

Papunësia zvicerane në nivelin më të ulët që nga viti 2001

Lajme të ngjashme vijnë nga fqinji i eurozonës Zvicra, e cila pa normën e saj vjetore të papunësisë në 2% vitin e kaluar, më e ulëta që nga viti 2001, sipas shifrave të publikuara të martën. nga Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike.

Në vitin 2022, norma ishte 0,2 pikë përqindjeje më e lartë (2,2%). Për shkak të situatës më të dobët ekonomike vitin e kaluar, papunësia në vitin 2023 ra vetëm deri në pranverë, kur u rrit pak nga niveli i ulët historik. Italia gjithashtu ndjek trendin rënës të parë në të gjithë Evropën.

Të dhënat e fundit nga Instituti Kombëtar i Statistikave Italiane tregojnë se shkalla e papunësisë ra në 7.5% në nëntor 2023, 0.2 pikë përqindje më pak se në tetor (7.7%). Shkalla e papunësisë tek të rinjtë ra në 21%, nga 23.5% që ishte një muaj më parë.