Lajme

Parashikimi i çmimit të naftës për vitin 2024

Potencialisht, trendi do të anojë kah rënia e kërkesës për naftë, që do të thotë çmime më të lira

Tregjet globale të naftës janë të përgatitur për disa erëra dhe sfida serioze në vitin 2024.

Një recesion i afërt, një ngadalësim i thelluar në ekonomitë kryesore të botës, më pak se sa pritej kërkesa për naftë bruto nga Kina dhe më pak prodhim do të jenë tiparet përcaktuese për tregjet e naftës në 2024-ën.

Tregjet e naftës më 2023 mund të përcaktohen nga disa karakteristika. Më e rëndësishmja nga të gjitha ishin shkurtimet e zgjatura të prodhimit nga OPEC+ (Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës dhe aleatët e saj). Së bashku ata pompojnë 40% të furnizimit global të naftës.

Në prill 2023, grupi njoftoi shkurtime shtesë prej 1.65 milionë fuçi në ditë (mbpd), duke u mbështetur në shkurtimet e tyre të rënë dakord më parë prej 2 mbpd nga tetori 2022. Kjo do të korrespondonte me rreth 3.66 mbpd shkurtime të barabarta me rreth 3% të kërkesës globale për naftë.

Tregjet reaguan pozitivisht ndaj këtij zhvillimi dhe çmimet e naftës u rritën. Trendi mori më shumë vrull kur në qershor 2023 Arabia Saudite, liderja de fakto e OPEC-ut dhe një nga 3 prodhuesit më të mëdhenj të naftës në botë, vendosi të dilte vullnetare për shkurtime shtesë prej 1 miliard në ditë “me synimin për të mbështetur stabilitetin dhe bilanci i tregjeve të naftës”.

Çmimet e naftës arritën kulmin në 97 dollarë, një rritje prej 25% që nga qershori 2023.

Kohët e fundit në nëntor, OPEC+ gjithashtu ra dakord të zgjasë shkurtimet në tremujorin e parë të 2024-ës.

Përveç kësaj, rimëkëmbja ekonomike e Kinës vazhdoi të pengonte çdo rritje të qëndrueshme dhe të konsiderueshme të çmimit të naftës. Vendet evropiane gjithashtu regjistruan një ngadalësim ekonomik me kërkesën për naftë në Gjermani, duke rënë me 90,000 fuçi në ditë në vitin 2023, sipas pritshmërive të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë (IEA). Për më tepër, aktiviteti i prodhimit në SHBA ra për 13 muaj radhazi. Lufta në Lindjen e Mesme, ndërkohë, pati një efekt të heshtur në çmimet e naftës.

Parashikimi i çmimit të naftës për vitin 2024

Pritet që të shohim ofertë të bollshme vitin e ardhshëm për shkak të një ngadalësimi të aktivitetit ekonomik të kombinuar me rritjen e prodhimit nga SHBA – që së fundmi arriti më të lartën e tij në 13.24 mbpd. Për më tepër, Brazili, Guajana, Norvegjia dhe Kanadaja do t’i mbajnë tregjet me vaj të mjaftueshëm. Kjo gjithashtu i përgjigjet pyetjes nëse çmimet e naftës do të arrijnë 100 dollarë në 2024.

Pa një pikë ndezjeje gjeopolitike, shanset që kjo të ndodhë janë pothuajse zero. IEA sheh rritjen e kërkesës globale për naftë vitin e ardhshëm, siç theksoi në raportin e saj të fundit. Ai tha se konsumi botëror i naftës do të rritet me 1.1 miliardë në ditë në vitin 2024 – dhe prodhimi nga prodhuesit jo-OPEC do të kontribuojë gjithashtu me 1.2 miliardë në ditë në furnizimin global. Perspektiva e OPEC-ut për vitin 2024 është paksa e ndryshme nga ajo e IEA-së pasi sheh një rritje prej 2.25 mbpd. Për sa i përket çmimit, analiza teknike tregon se duket se ka mbështetje të konsiderueshme në 65 dollarë (për WTI) dhe në intervalin mesatar prej 60 dollarësh për naftën bruto Brent, nëse godet recesioni global.

Duke kuptuar ngadalësimin e ekonomisë globale, Goldman Sachs ka reduktuar parashikimin e saj pasi e sheh Brent mesatarisht 80 dollarë/81 dollarë. Ky parashikim konvergon me atë të IEA, e cila e sheh Brent në 82.57 dollarë për fuçi në 2024. Barclays është ende në anën më të lartë dhe sheh naftën mesatarisht 93 dollarë në 2024, ndërsa S&P Global mendon se 85 dollarë është më e përshtatshme.

Tendenca më e rëndësishme që duhet ndjekur për të kuptuar më mirë perspektivën e çmimeve të naftës për vitin 2024 është gjendja e ekonomisë globale pasi kërkesa për naftë është sinonim i aktivitetit ekonomik. Kur OPEC+ uli prodhimin e tij (siç u përmend më herët) nuk ishte për shkak se kishte më shumë naftë në tregje, ishte sepse grupi ishte mjaft i mençur për të parashikuar ngadalësimin e afërt të ekonomisë globale. Teksa hyjmë në vitin 2024, treguesit e ekonomisë botërore nuk duken shumë të fortë dhe probabiliteti i një recesioni, pavarësisht sugjerimeve për një ulje të butë, është ende i lartë.

Si rezultat, çmimet e naftës në vitin 2024 do të kenë më shumë potencial në rënie sesa në rritje.