Lajme

Parlamenti miraton rritjen e shpenzimeve për ushtrinë zvicerane

Të dy dhomat e Parlamentit kanë dalë në favor të rritjes së shpenzimeve ushtarake nga 5,6 miliardë CHF në 7 miliardë CHF deri në vitin 2030, transmeton albinfo.ch.

Një vendim i Senatit të enjten, pas Dhomës së Përfaqësuesve muajin e kaluar, do të thotë se buxheti i ushtrisë do të rritet gradualisht për të arritur të paktën një për qind të prodhimit të brendshëm bruto (PBB) deri në vitin 2030.

Rritja shënon një përmbysje të prirjes së pas Luftës së Ftohtë, e cila ka parë rënien e shpenzimeve ushtarake nga 1.34% e PBB-së në 1990 në 0.67% në 2019.

Por që nga pushtimi rus i Ukrainës dhe debatet pasuese për sigurinë kombëtare, vala politike është kthyer. Të enjten në Parlament ministrja e Mbrojtjes, Viola Amherd, tha se rritja e buxhetit do t’u mundësonte forcave të armatosura të “mbyllnin boshllëqet në aftësi më shpejt se sa ishte parashikuar më parë”.

Fushat specifike që do të mbulohen nga financimi nuk janë emëruar; këto do të jenë pjesë e pasqyrës vjetore të buxhetit të ushtrisë, e cila gjithashtu debatohet çdo vit nga Parlamenti. Megjithatë, Amherd përmendi zëvendësimin e pajisjeve të vjetruara për trupat tokësore, si dhe investimin në mekanizmat e rinj të mbrojtjes kibernetike, transmeton tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI